MTA SZTAKIEU Kiválósági Központ az információ-technológia és az automatizálás területénAz MTA SZTAKI tagja az ERCIM-nek (European Research Consortium for Informatics and Mathematics)Az MTA SZTAKI tagja a W3C-nek (the World Wide Web Consortium)ISO 9001 Minőségírányítás
HírekSzolgáltatásokAz IntézetElérésIntrawebTartalomKeresésEnglish

Autonóm Kutató Egység (AKE)


 
Elérés
Név angolul: Research Division
Név magyarul: Autonóm Kutató Egység
Vezető: Monostori László
Cím: MTA SZTAKI, AKE,
1111 Budapest XI.
Kende u. 13-17.
Telefon: (+361) 209-6990
Fax: (+361) 466-7503

 
Az AKE laboratóriumai:
 
Az AKE-ről

Az Autonóm Kutatói Egység (AKE) 1991 alakult, s tevékenységének középpontjában a "C3I" áll (Computing, Control, Communication, and Intelligence). Bár az AKE alapvetően kutatással foglalkozik, mégis jelentősen hozzájárul az Intézet fejlesztési és konzultációs tevékenységéhez, továbbá kiterjedt oktatási tevékenységet is végez.

1997-ben a Magyar Tudományos Akadémia egy konszolidációs programot hajtott végre abból a célból, hogy az egymáshoz közel eső területek tevékenységét koncentráltabbá tegye, illetve hogy olyan támogatási rendszert vezessen be, amely megfelel a különböző kutatási területek országon belüli és nemzetközi együttműködésekben betöltött jelentőségének. A konszolidáció során a SZTAKI és a Mérési és Számítástechnikai Kutatóintézet összevonásra került. A SZTAKI-hoz csatlakozó kuatók két új laboratóriumot alakítottak: a Kommunikációs Protokollok Kutató Labort és aPárhuzamos és Elosztott Rendszerek Kutató Labort.
 

Oktatás

Az AKE oktatási tevékenysége összehangoltan, általában együttműködési megállapodások keretében történik az alábbi magyar egyetemekkel:

  • Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem
  • Eötvös Loránd Tudományegyetem, Budapest
  • Budapesti Műszaki Egyetem
  • Veszprémi Egyetem.
Az együttműködés egy új formáját jelenti, hogy egyes egyetemeknek kihelyezett tagozata működik az Intézetben, így például a Gazdasági Döntések Osztály (Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem) Prof. Rapcsák Tamás vezetésével, valamint a Prof. Demetrovics János akadémikus vezette Informatikai Tudományok Osztály (Eötvös Loránd Tudományegyetem). Még 1996-ban közös laboratóriumot alapított az Intézet és a Budapesti Műszaki Egyetem Dinamikai és Irányítási Központ néven az egyetem Közlekedési Tanszékével együttműködésben.

Az AKE tagjainak részvértelével számos magyar egyetem Ph.D. programját akkreditálták. Az interdiszciplináris Neuromorfikus Információ Technológiai Doktori Programot és a vele párhuzamos Posztgraduális Központot - mindkettőt Prof. Roska Tamás akadémikus vezetésével - az Intézet alapította négy magyar egyetem és kiemelkedő külföldi professzorok (Berkeleyről, Leuvenből és Münchenből) részvételével.
 

Támogatások Az Autonóm Kutató Egységet pénzügyileg a Magyar Tudományos Akadémia finanszírozza, de a költségvetésének több, mint a fele OTKA (Országos Tudományos Kutatói Alap) és OMFB (Országos Műszaki Fejlesztési Bizottság) kutatói támogatásokból származik. A külföldi támogatások (COPERNICUS, ESPRIT, EUREKA, PHARE-TDQM, TEMPUS, COST, NSF, ONR (Office of Naval Research), US-Hungarian Research Grant, NATO Civil Research Programme, stb.) fontossága és súlya egyre jelentősebb. A nemzetközi projekt-együttműködések kiszélesedését segíti az Intézet vezető kutató konzorciumokban betöltött tagsága is, mint például az Európai Informatikai és Matematikai Kutató Konzorciumban (ERCIM) vagy az MIT és az INRIA által koordinált WWW Konzorciumban való részvétel.
 
SZTAKI Riport Az AKE éves beszámolója az egyes osztályok, csoportok kutatási témeköreiről és eredményeiről.  
 
www.sztaki.hu
copyright (c) 2000 mta sztakiwebmaster