MTA SZTAKIEU Kiválósági Központ az információ-technológia és az automatizálás területénAz MTA SZTAKI tagja az ERCIM-nek (European Research Consortium for Informatics and Mathematics)Az MTA SZTAKI tagja a W3C-nek (the World Wide Web Consortium)ISO 9001 Minőségírányítás
HírekSzolgáltatásokAz IntézetElérésIntrawebTartalomKeresésEnglish

Multicasting

  (fejlesztés alatt)

A multicast olyan összeköttetési mód az Interneten, amely a hagyományostól (unicast) eltérően nem két gép, hanem tetszőleges számú gépből álló csoport tagjai között teremt kapcsolatot. A multicast lehet az egyetlen megoldás olyan esetekben, ahol nagy sávszélességet igénylő adatforgalom zajlik nagyszámú, de hálózati szempontból egymáshoz közel elhelyezkedő gép között. Ilyen esetekben ugyanis a multicast címzésnek megfelelően az adatokat nem kell minden gépnek külön-külön elküldeni, hanem elég csak egyszer a csoportcímre, ami jelentős sávszélesség megtakarítást eredményez a unicast móddal szemben.

Éppen ezért a multicast alkalmazások leginkább a multimédiával kapcsolatosak, ahol nagy mennyiségű adatot kellhet párhuzamosan több számítógéphez eljuttatni. Példaképpen a hang- és videóátvitelt kell feltétlenül megemlíteni, vagy az osztott rajztáblát. E három alkalmazás segítségével már távkonferenciák is megvalósíthatók, ahol a résztvevők egymástól nagy távolságban vannak, de hallják és látják egymást, valamint látnak egy közös felületet, ahová bármelyikük írhat vagy rajzolhat.

Ezeken az oldalakon a multicast alkalmazások hazai használatában szeretnénk segíteni, ennek kultúráját szeretnénk megteremteni. Ennek aktualitását az adja, hogy Magyarország immár stabil összeköttetetéssel rendelkezik az MBone (Multicast Internet Backbone) hálózat felé, mely a multicast kapcsolatokat létesítésének alapfeltétele.

Az első lépések

A multicast bevezetéséhez illetve kipróbálásához a következő módszert ajánljuk:
 1. Ellenőrizzük, hogy a számítógépek operációs rendszere képes-e az IP multicast fogadására?

  A Microsoft operációs rendszerei közül a Windows 95 és a Windows NT használható ilyen célra. Unix operációs rendszerek közül a frissebbekbe be van építve a multicast támogatás, míg a több éves verzióknál a kernel patch-elése szükséges. (Részletesebb információ az operációs rendszerek támogatottságáról .)

 2. Installáljunk néhány multicast alkalmazást.

  Az alkalmazások letölthetők szoftver archívumunkból.

 3. Próbáljuk ki ezeket egyszerre több géppel, lokális hálózatban.

  Példa: wb. Indítsuk el az alkalmazást egyszerre több gépen a következő parancssorral: wb 224.10.10.10/9999 &. A résztvevők listáján látnunk kell azokat gépeket, ahol elindítottuk a programot. Ugyanezen a panelen kapcsoljuk ki a "Receive only" kapcsolót, és próbáljunk rajzolni. Ellenőrizzük, hogy a többi gépen is megjelenik-e a rajz?

 4. Kapcsoljuk össze a lokális hálózatot más hálózatokkal is multicast szinten.

  A kapcsolódás történhet router-en vagy tunnel-en keresztül. Az oldal további része ezzel a problémakörrel foglalkozik.

Hálózatok összekapcsolása multicast szinten

Direkt (router-en keresztüli) multicast összeköttetés megvalósításához a meglévő router-einket kell átkonfigurálni. Ilyenkor a felhasznált multicast routing protokollokat kell egyeztetni. Ez lehet DVMRP, PIM vagy MOSPF.

Ha alagutat (tunnel-t) építünk ki a lokális hálózat és egy tetszőleges másik IP hálózat között, ki kell jelölni azt a két gépet a két hálózatból, amelyek az alagút két végpontját jelentik, és konfigurálni kell az alagutat ezeken a gépeken.

Mindkét esetben felhasználható a DVMRP-t megvalósító mrouted program, amelyet sokféle Unix platformon lehet futtatni (de itt már nem lehet megúszni a kernel patch-elést).

További olvasnivaló

Az MBONE (Multicast Backbone) az Internetnek az a része, amely multicast továbbítást támogat. A magyarországi MBONE csatlakozási pont az NIIF-ben van.

IP Multicast kísérletek a C3-ban

A Multicast Debugging Handbook (1997. márc. 25.) egy általános leírás a gyakrabban előforduló hibajelenségekről, és a hibafeltáró eszközökről.

CISCO router-ek

A CISCO dokumentációs WWW oldalain belül IOS verziószám szerint megtalálhatók a lehetséges konfigurációs beállítások. Példaként az IOS 11.2 erről szóló fejezetére hivatkozunk (ugyanitt konfigurációs példák is vannak.

További érdeklődéseket az mbone@sztaki.hu címen várunk.

 
 

www.sztaki.hu
copyright (c) 2000 mta sztakiwebmaster