MTA SZTAKIEU Kiválósági Központ az információ-technológia és az automatizálás területénAz MTA SZTAKI tagja az ERCIM-nek (European Research Consortium for Informatics and Mathematics)Az MTA SZTAKI tagja a W3C-nek (the World Wide Web Consortium)ISO 9001 Minőségírányítás
HírekSzolgáltatásokAz IntézetElérésIntrawebTartalomKeresésEnglish

Hogyan vehetek részt egy adásban?

  (fejlesztés alatt)

Mi az a multicast?

A multicast olyan összeköttetési mód az Interneten, amely a hagyományostól (unicast) eltérően nem két gép, hanem tetszőleges számú gépből álló csoport tagjai között teremt kapcsolatot. A multicast lehet az egyetlen megoldás olyan esetekben, ahol nagy sávszélességet igénylő adatforgalom zajlik nagyszámú, de hálózati szempontból egymáshoz közel elhelyezkedő gép között. Ilyen esetekben ugyanis a multicast címzésnek megfelelően az adatokat nem kell minden gépnek külön-külön elküldeni, hanem elég csak egyszer a csoportcímre, ami jelentős sávszélesség megtakarítást eredményez a unicast móddal szemben.

És mi fán terem az MBONE?

Pillanatnyilag az Internetre kapcsolt számítógépeknek csak egyes szigetei tudnak egymással multicast módban kommunikálni. Az Internetnek ezt a részét nevezik MBONE-nak (Multicast Internet Backbone). Magyarországon a HUNGARNET nyújt kísérleti jelleggel MBONE szolgáltatást egyes tagjainak.

Akkor most hogyan vehetek részt egy adásban?

 1. Kérdezze meg a helyi hálózat gazdáját, hogy a hálózatnak van-e kapcsolata az MBONE-nal? Ha nincs, akkor csak a lokális hálózaton használhatja az alább felsorolt videókonferencia programokat. Bizonyos esetekben ez is hasznos, például ha sok távoli munkahelyen ülő ember akar egymással tárgyalni.

 2. Installálja gépére a legfontosabb alkalmazásokat. Ezek: sdr, vic, vat, wb, nt. Letölthetők a szoftver archívumból. Keresse meg az operációs rendszerének megfelelő verziót (a Windows verziók közül minimum Windows 95 vagy Windows NT szükséges).

 3. Indítsa el az sdr-t (session directory), és válasszon ki egy adást, vagy hozzon létre egy saját adást. A többi alkalmazást (hang/videó/stb.) az sdr segítségével nagyon egyszerűen elindíthatja.
További olvasnivaló:
 • Kovács László, Micsik András: MBone audió-videó konferenciarendszer pilot
 • Az NIIFP hálózati multimédia pilot projekt leírásának többi része

   
   

 • www.sztaki.hu
  copyright (c) 2000 mta sztakiwebmaster