MTA SZTAKIEU Kiválósági Központ az információ-technológia és az automatizálás területénAz MTA SZTAKI tagja az ERCIM-nek (European Research Consortium for Informatics and Mathematics)Az MTA SZTAKI tagja a W3C-nek (the World Wide Web Consortium)ISO 9001 Minőségírányítás
HírekSzolgáltatásokAz IntézetElérésIntrawebTartalomKeresésEnglish

Beköszöntô

Legújabb korszakába lépett a SZTAKIWeb. Ezt a designt most, történetünk során elsô ízben, teljesen demokratikus módon hoztuk létre majdnem a semmibôl. Bár ez a majdnem semmi nekünk a mindenünk. Ebben élünk, ebben mozgunk, ebben látjuk jövônket. Mint egy tükörképben, mely a plafonról mutat nap mint nap irányt, belépve fizikai valóságunk több mint esetleges kulisszái közé.

A demokratikus folyamat alapját az az általunk kifejlesztett elektronikus közvélemény kutató rendszer teremtette meg, amely már jó szolgálatot tett más esetekben is (pl. ausztráliai Viktória állam rendszámtábla szlogen közvéleménykutatás). A szavazás néhány színesebb SZTAKIWeb design-ról szólt. Természetesen a demokrácia iratlan szabályai alapján publikussá tettük a közvélemény kutatás végeredményét, ugyanakkor nem az ott legtöbb szavazatot kapott megoldást, sôt egyiket sem valósítottuk meg, hanem a minimalizmus újabb gyôzelme okánt egy gyökeresen mást, mint ahogy az Magyarországon manapság már bevett szokásnak tekinthetô. Ez a Web szerver abban különbözik a korábbiaktól, hogy nem kényszeríti vizuális értéítélet alkotására a nézôt sem a koncepció sem pedig a grafikai megjelenés tekintetében. Pókháló finomságú grafikai elemek jelennnek meg és csak a nap mint nap hangulának megfelelô szín tekintetében engedtünk a kísértésnek, adva jókora támadási felületet az értünk aggódóknak.

A virtuális porondra lépve értékeink eltűnése ellen meg szeretnénk tenni minden tűlünk telhetôt. Új színes világunk segíthet megismertetni képességeinket, tudásunkat, szándékainkat. E cselekedetünk egy olyan múltból táplálkozik, melyben a segítôkészség, a közös cselekvés rugói még nem a kommerciális lét fogyasztói szokásain vált penge vékonyságúvá. A SZTAKIWeb továbbra sem kínál mást mint amit mutat. De amit mutatunk az nem a virtualitásban létezik csupán. Mint ahogy mi és élünk, dolgozunk és élvezzük a nap mint nap változó színvilágú SZTAKIWeb unalomig megunhatatlan körforgását.

Kovács László
 

A szerver története A szerver régi arcainak bemutatása. Hogyan nézett ki a SZTAKIWEB régebben. Az nyitó és néhány belső oldal a szerver régebbi változataiból.

 
 

www.sztaki.hu
copyright (c) 2000 mta sztakiwebmaster