MTA SZTAKIEU Kiválósági Központ az információ-technológia és az automatizálás területénAz MTA SZTAKI tagja az ERCIM-nek (European Research Consortium for Informatics and Mathematics)Az MTA SZTAKI tagja a W3C-nek (the World Wide Web Consortium)ISO 9001 Minőségírányítás




HírekSzolgáltatásokAz IntézetElérésIntrawebTartalomKeresésEnglish

Szuperszámítások DataGriden: egy mindenkiért, mindenki egyért!

A web következő generációját az úgynevezett grid rendszerek alkotják majd, ahol már nemcsak az információt lehet szabadon nyilvánossá tenni, illetve elérni, hanem az információ feldolgozásához kapcsolódó tetszőleges szolgáltatások is bárki számára elérhetővé válnak. Ez a megközelítés várhatóan forradalmasítani fogja az egész informatikát, és új távlatokat nyit az információ elérésében és feldolgozásában.

Számítóhálózatnak (Computational Grid) nevezik azt az internet alapú rendszert, amely lehetővé teszi a csatlakozó számítógépek erőforrásainak megosztását és rajtuk tetszőlegesen elérhető informatikai szolgáltatások kialakítását. Az Európai Unió DataGrid kezdeményezése és az MTA Sztaki szervezésében az IBM és a Sun közreműködésével került sor Piliscsabán az 5. EU DataGrid Projekt Konferenciára. A rendezvényen a gridek felhasználási lehetőségeit vitatták meg a szakemberek.

Az Európai DataGrid kezdeményezésére megrendezett konferencia azokat a lehetőségeket vette számba, amelyek a különálló számítógépes erőforrások önkéntes alapú egyesítésében rejlenek.

"A grid (fürt) olyan internet alapú számítóhálózat, amely lehetővé teszi a csatlakozó számítógépek teljesítményének összeadását. A gridhálózatban a legkülönbözőbb, egymástól akár távol lévő eszközök (az asztali PC-ktől a szerverekig) kapcsolhatók öszsze, ezáltal a szuperszámítógépeket meghaladó teljesítmény érhető el" - fejtette ki Kacsuk Péter, a Sztaki tudományos tanácsadója. A Sztaki jó példával jár elöl, hiszen azzal segíti az Országos Meteorológiai Szolgálatot, hogy az intézet személyi számítógépeire alapozott grid használatát lehetővé teszi a rövid távú előrejelzések elkészítéséhez.

Az ELTE és a BME szervereinek és személyi számítógépeinek felhasználásával elindult a Magyar Szuperszámítógép Grid Projekt is, melynek célja, hogy az akadémiai és egyetemi közösség tagjai elérjék és felhasználják egymás erőforrásait. A tervek szerint a rendszer egy olyan nyílt grid lesz, melyhez megfelelő szabályok mellett bárki csatlakoztathatja saját erőforrásait, s cserébe elérheti, felhasználhatja a grid többi erőforrását. A nyílt gridet Kacsuk Péter egy szövetkezethez hasonlította, amelybe mindenki beadja a saját erőforrását, és részesül a közös előnyökből.

Fabrizio Gagliardi, az Európai Unió DataGrid-projektjének vezetője arról számolt be, hogy az EU három év alatt összesen közel tízmilliárd euróval támogat különböző gridprojekteket, melyek biológiai, fizikai, csillagászati, földtani kutatásokat segítenek. Gagliardi szerint a Grid elterjedését meggyorsítja, hogy az internet ma már a mindennapok része, így a leendő felhasználók nem egy teljesen ismeretlen területtel találkoznak.

Andreas Kerstan, az IBM regionális menedzsere kifejtette, hogy komoly lehetőséget látnak a gridtechnológia üzleti felhasználásában. Egy banknak például havonta egyszer, a számlakivonatok elkészítésénél óriási számításigényre van szüksége. Ez a kapacitás azonban máskor kihasználatlan. Így felesleges a csúcsterhelésre méretezett informatikai rendszert felállítani. Amennyiben a bank csatlakozik egy gridhálózathoz, az erőforrás-igényes feladatokat el tudja rajta végezni.

Szakértők szerint a grid a létező, de ki nem használt számítási teljesítmény felhasználásával - amelybe beletartoznak a munkavégzés után kikapcsolt irodai gépek vagy a nem teljes kihasználtsággal futó berendezések - a web következő generációját jelenti, és forradalmasítja az informatikát.

A grid és az ufók

A leghíresebb gridrendszer a világűrben értelmes lények után kutató program, a SETI számítógépes háttérkapacitását adja. E rendszerhez elsősorban oktatási intézmények és magánfelhasználók gépei kapcsolódnak. Ahhoz, hogy az üzleti élet is széles körben bakapcsolódjon a gridüzletbe, a kalandvágyon kívül egyéb feltételeknek is meg kell felelni. A nagy ugrásra (például az e-kereskedelemben) akkor lehet számítani, ha a technológiát kínáló vállalatok olyan biztonsági megoldásokkal tudnak előállni, amelyek teljesen kizárják, hogy a processzorkapacitáson kívül másfajta erőforrásokhoz is hozzáférjenek a rendszerhez kapcsolódó tagok. Mivel ma a biztonság kérdése a számítógépes hálózatok üzemeltetésénél mindenek felett áll, a gridtechnológia bajnokainak (például az IBM és a Sun Microsystems mérnökeinek) először is az e körben felmerülő aggályokra kell kielégítő választ adniuk.

 
 
www.sztaki.hu
copyright (c) 2000 mta sztakiwebmaster