Don't click here now! :)Az Eszközfejlesztési Osztály - EFO - tevékenysége

Az IKK kutatás-fejlesztési munkáinak többségét az Eszközfejlesztési osztály végzi. Munkatársaink olyan célrendszerek kutatás-fejlesztésével foglalkoznak, amelyek a számítástechnika, az elektronika, az optika és a finommechanika együttes felhasználásával speciális feladatok ellátását biztosítják.

Az EFO megalakítása óta foglalkozik az elöregedett, sérült képek, illetve mozgófilmek felújítását segítõ eszközök fejlesztésével. A feladatot új elven megközelítve olyan filmhang restauráló eszközt fejlesztettünk, amely az eredeti hang helyreállítását képfeldolgozási, alakfelismerési módszerek segítségével biztosítja.

A Magyar Nemzeti Filmarchívummal együttmûködve dolgozunk olyan eszköz kifejlesztésén, amely a nemzeti kultúrális örökség részét képezõ, de igen rossz állapotban lévõ mozifilmek megmentését biztosíthatja. Az Archív Film Mentõ eszköz a zsugorodott, töredezett filmek idõk során eltorzult méreteit helyreállítva és az eredeti tartalmat idõtálló modern film-nyersanyagra másolva biztosítja a régi filmek megõrzését.

A Nemzeti Kutatás-Fejlesztési Pályázat lehetõségeit kihasználva tervezzük egy a Film Mentõ képességeit felhasználó, de azt meg is haladó eszköz kifejlesztését. Ez a berendezés már alkalmas lesz a képek/filmek tartalmi restaurációjára is, vagyis a karcolások, kép-hiányok eltüntetésére, a kifakult színek helyreállítására, valamint a zajos, sercegõ film-hang felújítására is.

Az említett eszközökkel kapcsolatos lézeres és optikai kutatás-fejlesztési feladatokat a Lézer Laboratórium (http://www.laser.sztaki.hu/index.html) végzi. A laboratórium a speciális eszközök fejlesztése mellett hosszabb ideje foglalkozik nagyméretû és nagyfelbontású lézer-levilágító eszközök fejlesztésével, amelyek nyomdai nyomólemezek elõállítására alkalmasak. A LaserGraph berendezések és kiegészítõ programjai számos hazai nyomdában megtalálhatók.

Az EFO munkatársai több éve fejlesztik a MULTIGATE néven ismert számítógép hálózati eszközöket. A MULTIGATE berendezések segítségével kis költséggel megoldható kisebb lokális hálózatok bekapcsolása a világméretû Internetbe. Ezek az eszközök elsõsorban a hazai kutatói és non-profit szférában üzemelnek, így az NIIF hálózat számos végpontján is megtalálhatók.