MTA SZTAKIEU Centre of Excellence in Information Technology and AutomationMTA SZTAKI is a member of ERCIM - the European Research Consortium for Informatics and MathematicsMTA SZTAKI is a member of W3C - the World Wide Web ConsortiumISO 9001 Quality Management
NewsServicesThe InstituteContactIntrawebContentsSearchMagyarul

New SZTAKIWeb Design - an Introduction

(English translation comes soon.)

Legújabb korszakába lépett a SZTAKIWeb. Ezt a designt most, történetünk során elsô ízben, teljesen demokratikus módon hoztuk létre majdnem a semmibôl. Bár ez a majdnem semmi nekünk a mindenünk. Ebben élünk, ebben mozgunk, ebben látjuk jövônket. Mint egy tükörképben, mely a plafonról mutat nap mint nap irányt, belépve fizikai valóságunk több mint esetleges kulisszái közé.

A demokratikus folyamat alapját az az általunk kifejlesztett elektronikus közvélemény kutató rendszer teremtette meg, amely már jó szolgálatot tett más esetekben is (pl. ausztráliai Viktória állam rendszámtábla szlogen közvéleménykutatás). A szavazás néhány színesebb SZTAKIWeb design-ról szólt. Természetesen a demokrácia iratlan szabályai alapján publikussá tettük a közvélemény kutatás végeredményét, ugyanakkor nem az ott legtöbb szavazatot kapott megoldást, sôt egyiket sem valósítottuk meg, hanem a minimalizmus újabb gyôzelme okánt egy gyökeresen mást, mint ahogy az Magyarországon manapság már bevett szokásnak tekinthetô. Ez a Web szerver abban különbözik a korábbiaktól, hogy nem kényszeríti vizuális értéítélet alkotására a nézôt sem a koncepció sem pedig a grafikai megjelenés tekintetében. Pókháló finomságú grafikai elemek jelennnek meg és csak a nap mint nap hangulának megfelelô szín tekintetében engedtünk a kísértésnek, adva jókora támadási felületet az értünk aggódóknak.

A virtuális porondra lépve értékeink eltűnése ellen meg szeretnénk tenni minden tűlünk telhetôt. Új színes világunk segíthet megismertetni képességeinket, tudásunkat, szándékainkat. E cselekedetünk egy olyan múltból táplálkozik, melyben a segítôkészség, a közös cselekvés rugói még nem a kommerciális lét fogyasztói szokásain vált penge vékonyságúvá. A SZTAKIWeb továbbra sem kínál mást mint amit mutat. De amit mutatunk az nem a virtualitásban létezik csupán. Mint ahogy mi és élünk, dolgozunk és élvezzük a nap mint nap változó színvilágú SZTAKIWeb unalomig megunhatatlan körforgását.

László Kovács


 

Server history Faces of the old server. The first and some other pages from previous designs of the server.

 
 

wwwold.sztaki.hu
copyright (c) 2000 mta sztakiwebmaster