Szintetizáló emberekre van szükség

Műszakiak jubileumi ünnepsége az Akadémián

 

Ötven év alatt már csaknem száz kutatómérnököt választottak akadémikusnak. Többségük a nemzetközi tudományos világ első vonalába tartozik, közölte Terplán Zénó, a tudós mérnökök doyenje azon a jubileumi ünnepi tanácskozáson, amelyet az Akadémián november 20-án tartottak abból az alkalomból, hogy a Műszaki Tudományok Osztálya a tudós testületen belül ötven éve önállósult. Az ünnepi előadó Glatz Ferenc volt.

A Magyar Tudós Társaságot a reformkor nagyjai a magyar nyelv ápolására, szépítésére hozták létre. Jó pár évtized kellett ahhoz, amíg a természettudományok - első időkben az orvoslás, a fizika és a kémia- bejuthattak az Akadémia falai közé - kezdte előadását Glatz Ferenc. Lényegesen tovább tartott, amíg önállóan jelenhettek meg a gyakorlattal közvetlenül érintkező diszciplínák, az agrár-, a műszaki, még később a földtudományok is. Ötven éve létrehozták az Akadémián a Műszaki Tudományok Osztályát - mutatott rá ünnepi beszédében az Akadémia elnöke. - Az egyetemeken kívül legfeljebb néhány ambiciózus nagyvállalat, például a Tungsram hozott létre önálló és jeles kutatólaboratóriumot. Holott például Németországban, a világ akkori vezető ipari hatalmában már 1910-ben életre hívták a Kaiser Wilhelm Gesellschaftot (ma Max Planck, a nagy német fizikus nevét viseli), amelyből világhírű tudományos intézetek keltek szárnyra. Emlékeztetett az Akadémia elnöke, hogy csaknem egy időben a most ünnepelt eseménnyel, az akkori Nyugat-Németországban az alkalmazott, köztük a műszaki tudományok művelésére rangos társaságot alapítottak, amelyet a színképvonalak felfedezőjéről, Joseph von Fraunhoferről neveztek el.

Az Akadémia erejét mindenképpen a sokszínűsége adja - vélekedett Glatz akadémikus - a nyelvész a geológussal, az informatikus a biológus kutatóval találkozhat. Napjainkban, amikor az egyes tudományágak szinte robbanásszerűen burjánzanak, s egyre nehezebb az átjárás az egyik szűk szakterületről a másikba Égető szükség van azokra, akik a tudománynak ,.több nyelvét" beszélik. Egyre sürgetőbb, hogy pótoljuk a szintetizáló szakemberek hiányát. Olyan tudósok kellenek, akik nem vesznek el a részletekben, hanem képesek átfogni és egymásba olvasztani több ágazat eredményeit - hívta fel a figyelmet Glatz Ferenc.

A Műszaki Tudományok Osztálya jó példa a szintetizálására, hiszen tudós tagjainak szakértelme a vízgazdálkodástól az elektronikán, informatikán, gépészeten, az anyagtudományokon át az építészetig ível. Az ünnepi előadás keretében mutatták be az ünnepi alkalomra készült CD-ROM-ot, amely ezt szintetizáló készséget mutatta (Vámos Tibor, Bokor József és Hangos Katalin munkája). A multimédia színes lehetőségeit hasznosító összeállításból egy látszólag hétköznapi, a valóságban széles körű fogalommal, a rendszerekkel ismerkedhet meg a tudós, az egyetemista vagy éppen az "egyszerű" érdeklődő.