Magyar Hírlap,
2000. március 24.

Szuperszámítógép 56 processzorral

Szuperszámítógép épült Magyarországon, nem az első, de jelenleg ez a legnagyobb, a leggyorsabb és a legnyíltabb.

Sokszorosan nagyobb teljesítményre képes a közönséges asztali számítógép, mint akár néhány évvel korábbi elődje. A számítási teljesítményt természetesen nagyon sok minden befolyásolja, de lényegében négy tényező határozza meg: a processzor sebessége, a merevlemez nagysága és a rajta lévő adatok elérési sebessége, valamint az operatív memória mérete. A világ leggyorsabb számítógépeinek sebessége nagyobb mint 60 Gflops (lásd kislexikonunkat), a merevlemez néhány száz GB nagyságú, és az operatív memória sem kisebb 6-8 GB-nál.
De mire kell ekkora teljesítmény? Meteorológiai, biológiai problémákhoz, az univerzum megismeréséhez még ezek is kicsik. Statisztikai, mechanikai, kémiai feladatok megoldásánál mondhatni mindennaposak a szélsőségesen nagy számítástechnikai igények. Az ilyen igény kielégítésére eddig konstruált szuperszámítógépek hasznosak, de akad egy nagy hátrányuk: drágák, és sokba kerül az üzemeltetésük is.

A SZTAKI-klaszter jellemzői

Csúcssebesség: 30 Gflops
Teljes operatív memóriakapacitás: 3,84 GB
Teljes merevlemez-kapacitás: 290 GB
A hálózat áteresztő sebessége: 34 Gbps-en feladatot oldottak meg vele

Néhány éve született meg az az ötlet, hogy egyetlen szuperszámítógép teljesítményét célszerűen összekapcsolt egyedi számítógépekkel érjék el. Mi kell hozzá? Jó minőségű, viszonylag olcsó számítógépek sokasága, valamint ezeket vezérlő szerver. Kell továbbá összekötő, nagy sebességű adatátvitelre alkalmas hálózat, amely összeköti az egyedi berendezéseket. Szükséges kapcsolóközpont, amely nagy sebességgel az egyedi gépek berendezéseit a szerverhez vagy egymáshoz kapcsolja. Ezek után nem kell más, mint egy kommunikációs szoftver, amely az adatforgalmat lebonyolítja, és olyan program, amely tartalmazza az adott feladat algoritmusait. Az így létrejövő rendszert klaszternak nevezték el. Bekerülési költsége a hasonló teljesítményű szuperszámítógép árának kis hányada.
A MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutató Intézet (SZTAKI) munkatársai - Kacsuk Péter és csapata - úgy vélték, megérett a helyzet klaszter létrehozására. A szakértelem megvolt, felhasználói igények is mutatkoztak, de hiányzott a pénz. A klaszter létesítési költsége jócskán meghaladta az akadémiai költségvetéséből egy évre kapott beruházási keretet.
- Igazgatónknak, Inzelt Péternek köszönhető, hogy előteremtette a különbséget saját erejéből a SZTAKI - mondja Kacsuk Péter. Március elején már működött az 56 önálló processzort tartalmazó rendszer. Ez hazánk legnagyobb teljesítményű számítástechnikai rendszere.

KISLEXIKON

Cluster (klaszter): csoport, halmaz, számítógépfürt
Gflops: számítástechnikai sebességjellemző, egymilliárd lebegőpontos számítás elvégzése egy másodperc alatt

A SZTAKI originálisat hozott létre. A számítástechnika költség- és időtényezőinek egyik lényeges része az adott feladat megoldására alkalmas szoftver megalkotása. Több tízezer sort tartalmazó program kifejlesztése, tesztelése nehéz feladat. Ráadásul ilyen, párhuzamosan működő számítógépfürt működtetéséhez át kell alakítani a programot. Kacsuk és fiatal csapata ebben alkotott igazán jelentőset. A P-GRADE névre keresztelt programrendszer a maga nemében egyedülálló a világon. Nyolc országban már telepítették, és ott - főleg a kutatók - megelégedéssel használják. - program nemcsak a klaszter működését teszi lehetővé, hanem tartalmaz megjelenítő, figyelő és hibakereső modult is. Ráadásul alkalmas arra, hogy más számítástechnikai módszerrel készült programokat átültessen elosztott rendszerekre. A nemsokára kereskedelmi forgalomban is kapható programnak mutatkozik még egy, nem elhanyagolható tulajdonsága is. Nem mindig kell szuper teljesítményt alkalmazni, tehát mind az 56 processzor egyidejűen igénybe venni. A
P-GRADE lehetővé tesz olyan megoldást, amely meghatározza, hány processzor működésére tartanak igényt. A többi addig más feladatra igénybe vehető. Tehát, Magyarországon is működik szuperszámítógép, kiszolgálva a gazdaságot, a tudományt.

Kovács György

A cikk a Magyar Hírlap weblapján