30 gigaflopos klaszterteljesítmény az MTA Sztakiban

Kovács Attila
akovacs@prim.hu

2000-03-06

Az MTA Sztaki, amely széles körben részt vesz az egyetemi oktatásban és speciális számítógépes továbbképzésekben (ECDL, Unix), önerőből második nagy oktatótermét alakította ki.

Az oktatásra használt 28 PC-jét és 1 darab szervert (mindegyik kétprocesszoros) klaszterbe kapcsolta, ily módon szuperszámítógép-teljesítményű, csaknem 30 Gflop csúcssebességű klasztert hoztak létre. A 40 millió forintos beruházással (ebből 28 millió forint a gépek ára) a Sztaki célja, hogy a tudományos kutatás mellett elősegítse a szupergépes kultúra elterjedését az iparban és a szolgáltatási szférában egyaránt.

A március 6-án a kutatóintézetben tartott sajtótájékoztatón demonstrálták az 58 PC-vel egyenértékű klaszter hatalmas sebességét, és tájékoztatást adtak a metaszámítási rendszerek terén elért eredményekről. Az MTA Sztaki klasztere interneten keresztül is elérhető, így annak összes szolgáltatását bármely partner távolról igénybe veheti, sőt az internetes kapcsolat révén a klaszter más szuperszámítógépekkel és klaszterekkel is összekapcsolható.

A Sztaki P-Grade néven olyan grafikus felhasználóbarát programfejlesztő környezetet hozott létre a klaszterre, amely RedHat Linux 6.1, illetve az oktatásban Windows NT alatt használható, és világszerte egyedülálló módon garfikával támogatja a párhuzamos programok fejlesztésének minden fázisát. A P-Grade-et már kilenc országban installálták, és az idén vezetik be Ausztráliában, Mexikóban és az USA-ban. A 29 Dell gépből álló, valószínűleg az országban legnagyobb teljesítményű klaszter alkalmazásai: mobiltelefon-hálózatok vizsgálata, környezetvédelem, az univerzum vizsgálata, atomerőműblokkok működésének a modellezése (előkészületben egy Sztaki-Paksi Atomerőmű együttműködés).

Eredeti cikk