Népszabadság
2000. március 7.

Világító buborékok a számítógépen

Tegnap mutatták be az ország legnagyobb kapacitású számítógéprendszerét, amely egy hagyományos személyi számítógép teljesítményének hatvanszorosát produkálja. A Magyar Tudományos Akadémia Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóinté zet (MTA SZTAKI) oktatóközpontjában felállított rendszer tulajdonképpen egy nagy sebességű hálózattal és kapcsolóelemekkel rendelkező, PC-kre épülő szuperszámítógép.

A rendszerben 28 egymással kommunikálni tudó, összesen 58 processzort tartalmazó számítógépet kapcsoltak össze. A rendszer sok felhasználó részére garantál legalább egy munkaállomást, illetve több állomást néhány alkalmazó számára. Előnye, hogy a hálózat szuperszámítógéphez hasonló teljesítményre képes, ám az ára lényegesen kisebb azokénál. A SZTAKI berendezése 28 millióba került, miközben egy hasonló teljesítményű szupergép ára 200 millió forint felett van.

Kacsuk Péter professzor a hálózatról elmondta: az intézet kutatói egy olyan grafikus, felhasználóbarát programfejlesztő környezetet hoztak létre, amely világszerte egyedülálló módon támogatja a szuperszámítógépen programok fejlesztésének valamennyi fázisát. A P-GRADE-nek nevezett és a világ tucatnyi államában telepített fejlesztőrendszer nagyságrenddel gyorsítja fel az alkalmazói programok fejlesztését. A rendszer segítségével gyakorlati feladatokat is megoldhatnak a szakemberek. Ilyen például, hogy az atomerőművekben miként kell mozgatni az uránrudak között a maghasadást szabályozó grafitrudakat. Szintén hasznos ismereteket szolgáltathat az eszköz az Univerzum nagy léptékű struktúrájának feltérképezése során, vagy éppen a világító buborékok fizikájának megismerésében.

Ö. Z.