Chip, 2000. április

MTA SZTAKI

Szuperszámítógép Magyarországon

Az MTA SZTAKI, amely részt vesz az egyetemi oktatásban és a speciális számítógépes továbbképzésekben (ECDL, Unix-oktatás) is, önerőből újabb oktatótermet alakított ki. Ez kínálta azt a lehetőséget, hogy az oktatásra is használt 58 PC-t fürtbe kapcsolják és szuperszámítógép-teljesítményű, csaknem 30 Gflop csúcssebességű klasztert (cluster, gépfürt) hozzanak létre. A beruházás célja az, hogy a SZTAKI kutatói nemzetközileg is élenjáró tudományos kutatást végezhessenek a klaszter segítségével, továbbá elősegítsék a szuperszámítógépes kultúra hazai elterjedését nem csak az akadémiai szféra, hanem az ipar és a szolgáltatások területén is.

A szuperszámítógépek sebessége akár tízezerszerese is lehet a mindennapi életben megszokott PC-kének, aminek persze ára van. Hardverük 1 millió dollártól indul, emellett évi több tíz milliós a szoftver-, a karbantartási és az üzemeltetési költség. A szuperszámítógépekéhez hasonló teljesítményre képes klaszter nem más, mint sok PC nagy sebességű hálózattal és kapcsolóelemekkel összekapcsolva. A klaszter alig kerül többe, mint a fürtöt alkotó PC-k együttes ára, sőt képernyőkre nincs is szükség. Ezt a lehetőséget felismerve a világban egyre több helyen helyettesítik a klasszikus szuperszámítógépeket PC klaszterekkel.

A SZTAKI kutatóinak csoportja Kacsuk Péter vezetésével egy olyan grafikus, felhasználóbarát programfejlesztő környezetet hoztak létre, amely világszerte egyedülálló módon támogatja a szuperszámítógépes programok fejlesztésének minden fázisát, így a programtervezést, a helyességvizsgálatot és a teljesítményelemzést is. A klaszteres fejlesztőrendszer (P-Grade) prototípusa európai projektben elért eredmény, kereskedelmi verziója OMFB támogatással készül, és a Silicon Graphics Magyarország Kft. fogja forgalmazni.

A P-Grade fejlesztőrendszer nagyságrendekkel felgyorsítja az alkalmazói programok fejlesztését, és így alkalmazói lépéselőnybe kerülhetnek versenytársaikkal szemben. Az MTA SZTAKI készen áll arra, hogy a potenciális felhasználók számára elméleti és alkalmazói tanfolyamokat szervezzen, programjaik klaszteresítésében közreműködjön.

MTA SZTAKI / 329-7864
pgrade@sztaki.hu
www.lpds.sztaki.hu

A rövid hír a Chip magazin weblapján