Magyar Hírlap, 2001. március 30.

Készül a mesterséges szem

Magyar tudós a kutatócsoportban

A tudósok ugyan még távolinak tartják a mesterséges szem megalkotásának a lehetőségét, az e téren folyó legújabb kutatások eredményei azonban azt jelzik, hogy sikerült újabb lépést tenni a látás megértése terén.

Frank Werblin és Roska Botond, a Berkeleyben lévő Kalifornia Egyetem molekuláris és sejtbiológiai tanszékének kutatói a Nature nemzetközi tudományos szaklap csütörtökön megjelent számában tették közzé annak a kutatásnak az eredményét, amely feltárja, milyen szerepe van a szemnek és az agynak a látásban. - Bár azt hisszük, hogy a világot teljes egészében látjuk, valójában csak jeleket, körvonalakat észlelünk - mondta a kutatásokról egy londoni nyilatkozatában Frank Werblin. A professzor magyar származású tudóstársával felfedezte, hogy a szemnek 10-12 "kivezető" csatornája van, ezek mindegyike információkat továbbít az agynak, amely ezen információkból állítja össze a képeket.

A tudósok megállapították, miként működik a szem retinája, milyen szerepe van a retinában lévő sejtrétegeknek a képábrázolások észlelésében. A kivezető csatornákat fehér nyulakon végzett kísérletek során fedezték fel. Az állatok előtt négyzetek és körök képeit villantották fel, és eközben aprólékosan mérték a szemnek az agyhoz vezető idegsejtjeiből érkező jeleket.

Megállapították, hogy az idegsejtek csoportjai különféle vizuális vonásokat jelenítenek meg, és az információkat az agy különböző ösvényeire juttatják el. A berkeleyi egyetem két másik kutatója, Roska édesapja, Roska Tamás és Leon Chua megalkottak egy számítógépes mikrochipet, amelyet a retinához hasonló vizuális feldolgozásra lehet beprogramozni. Ez a mikrochip lehet később a mesterséges szem alapja. - Minél többet tudunk meg a biológia titkaiból, annál inkább tökéletesíthetjük a chip működését, amely egyre jobban kezd hasonlítani az emlősök retinájához - vélte Roska. Mielőtt azonban a mesterséges szem megalkotható lesz, a tudósoknak pontosan ismerniük kell, miként kapcsolható hozzá a chip az agy bonyolult áramköréhez - mutattak rá a kutatók.

MTI