Nagy pontosságú levilágítók a SZTAKI-tól

 

A kevés magyar hardverfejlesztő vállalkozás egyike az MTA SZTAKI, amely az általa kifejlesztett és gyártott nagy pontosságú doblevilágítóival évek óta külföldön is nagyobb elismerést arat.

Az idei Printexpón mutatták be az olcsó, kedvező ár/teljesítmény viszonyú LaserGraph család legújabb két tagját, a Coroll-A-t, mely kifutó A/2-es filmet képes levilágítani, és a Coroll-B-t, mely a tiszteletet parancsoló B/2-es kifutó formátummal is megbirkózik, 460 vagy 760 milliméter széles filmre dolgozva. A Coroll sorozat bár tekercsfilmet használ, megőrizte a LaserGraph levilágítóknál megszokott külső dobos felépítést. Így megmarad a rendszer pontossága, de nagyobb komfortot biztosít a használóknak, hiszen nincs szükség a kazetta folytonos cserélgetésére, illetve nem szükséges összevárni a levilágítandó anyagokat.

A berendezés további előnye, hogy nemcsak filmre képes levilágítani, hanem költség- és időkímélő megoldással a közvetlenül nyomtatásra használható poliészter ofszetlemezre (CTP) is. A mai kor színvonalának megfelelően kapható a készülékhez közvetlenül csatlakoztatható hívógép is. A Coroll levilágítók - a LaserGraph család többi tagjához hasonlóan - külön erőssége a Windows 95/98 alatt működő, rendkívül jól használható magyar nyelvű vezérlőszoftver és a könnyen frissíthető szoftveres RIP, amely kristályrácsot is képes kezelni.