Nyomdavilág, 2000/1

DIGITÁLIS LEVILÁGÍTÁS

Jó irányt választottak

A LASERGRAPH LEVILÁGÍTÓ CSÚCSMODELLJÉRŐL ÉS A TERVEKRŐL NYILATKOZIK DR. KAS IVÁN FEJLESZTŐMÉRNÖK

A magyar műszaki kutatás-fejlesztés számos területen hagyományosan lépést tudott és tud ma is tartani a világ élvonalával. Más kérdés, hogy az értékes magyar berendezések piaci sikere sok esetben méltatlanul - és a laikus számára érthetetlenül - elmaradt az elvárásoktól. Ezt a trendet látszik most megtörni az MTA Számítástechnikai és Automatizációs Kutatóintézete (SZTAKI) LaserGraph termékcsaládjának legújabb modelljével.

A Coroll-A és a Coroll-B fantázianéven útjára bocsátott levilágítók paraméterei - megalkotóik és a szakma szerint is - megfelelnek azoknak a követelményeknek, amelyeket ma a világ legismertebb gyártói is kielégítenek. Terniészetesen ez a berendezés sem egy rövid sikersztori eredménye.

Több évtizedes nyomdaipari, és ahhoz kapcsolható kutatást tud maga mögött a SZTAKI. Még 1973-ban itt fejlesztették ki például az első magyar akuszto-optikai modulátort. amely a lézersugár eltérítésére és modulálására alkalmas. Ez kulcseleme bizonyos típusú lézernyomtatóknak és levilágító berendezéseknek.

Ma már kevesen vannak, akik ne használtak volna számítógépes tevékenységük során lézernyomtatót. 1977-et írtak, amikor ebben az intézetben elkészült a 210 dpi felbontású 6000 sor/perc teljesítményű lézerprinter.

A LaserGraph termékcsalád 1016 dpi felbontású 500 x 600 mm-es lézerplottere 1984-ben látta meg a napvilágot, a 2032 dpi-s felbontású levilágító pedig pár évvel később készült el.

Ezen az úton haladva és a nyomdász szakma igényeit figyelembe véve jutottak el - néhány, még közbeiktatott állomáson keresztül - a gazdaságosan működő, közvetlenül az ofszetlemezre történő levilágító berendezések kifejlesztéséig. Ezek, a `99-es Printexpón bemutatott A2+ méretű LG-25 Coroll-A és a B2+ méretű LG-25 Coroll-B levilágítók, amelyek egyaránt képesek film, vagy közvetlenül ofszetlemez levilágítására. A berendezésekhez a szoftveres munkatársak által kifejlesztett kilövő és egyéb, a sokoldalú használhatóságot biztosító program kapható. Ár és teljesítmény viszonyukat tekintve kategóriájában mindkettő csúcsmodell.

A nemzetközi fejlesztések és az eddigi szakmai visszajelzések ismeretében is elmondható ez a magyar berendezésről? - kérdeztük dr. Kas. Iván fejlesztőmérnöktől, a SZTAKI osztályvezetőjétől.

- Úgy gondolom, erre egy szóval is lehetne válaszolni: - igen, azonban megpróbálom bővebben kifejteni.

A LaserGraph levilágítók külsődobos levilágítók. Ezekről azt kell tudni, hogy a legpontosabbak, de egyúttal a legdrágábbak is, mivel a legnagyobb gondossággal kell eljárni a tervezés, a gyártás és az összeszerelés alkalmával. Mégis, áraink fele akkorák, mint a külföldi gyártócégek árai. A mi esetünkben ez nem magyarázható azzal, a magyar termékek esetén egyébként gyakran emlegetett indokkal, hogy ja, kérem, nálunk a munkabérek sokkal alacsonyabbak, mint Nyugaton.

Ez kétségtelenül igaz, és van is szerepe az alacsony árban, azonban a döntő érv, hogy gépeinkben sok eredeti ötletet valósítottunk meg, melyek olyan technológiai megoldásokat eredményeztek, amelyeknek drasztikus árcsökkentő hatásuk van, a minőség változatlan hagyása, sőt javítása mellett. Másképpen fogalmazva, gépeinket állandóan fejlesztjük, újabb és újabb fejlesztéseket hajtunk végre rajtuk oly módon, hogy komplexen élünk az elektronika, a finommechanika és a szoftver által nyújtott lehetőségekkel.

A LaserGraph termékcsaládnak ma már több példánya üzemel itthon és a határokon túl is. A visszajelzések alapján milyennek ítéli meg az új gépek piaci fogadtatását?

- Ha kerekítve szabad válaszolnom, akkor azt tudom mondani, hogy mintegy száz gépünk működik szerte Európában. Ez gyakorlatilag a Dánia, Németország, Svájc által meghatározott területtől a Kazah Köztársaságig terjedő területet jelenti.

Ezen a területen belül a különböző országokban más és más példányszámmal vagyunk jelen. Így például Németországban kb. tíz gépünk működik, vagy Romániában mintegy húsz berendezésünk üzemel. Természetesen a legtöbb gépet a hazai piacon értékesítettük.

Gépeinkről általában még azt kell tudni, hogy nem csak a nyomdaiparban használják - talán szerénytelenség nélkül mondhatom - szívesen, hanem térképek, valamint nyomtatott áramkörök mesterfilmjeinek készítésére, sőt részvények másolóeredetijének előállítására is!

Azoktól a felhasználóktól származó visszajelzések, akik gépeinket használják, nagy általánosságban pozitív véleményeket hallunk. Érdekes módon azonban azok is élénken érdeklődnek irántunk, akik vásárlásukkor a konkurenciát részesítették előnyben.

Megszokták már, hogy nálunk mindig lehet valami újat látni, akár a szoftver, akár a hardver, akár a technológia területén.

Szakmai körökben gyorsan elterjedt a hír, hogy az OMFB támogatásával a SZTAKI-ban a hozzá tartozó szoftverekkel közvetlen levilágítót fejlesztenek. Sok volt az érdeklődő, amiből sejtettük, hogy jó irányba megyünk.

A mérvadó szakirodalmat figyelve, és összevetve sajátos helyzetünkkel, végül is elhatároztuk, hogy olcsó, kombinált, azaz film és poliészter alapú ofszetlemez levilágítására is alkalmas levilágítót fejlesztünk ki, a most is népszerű A2-es és B2-es méretben. Mindezt úgy, és ezen van a hangsúly, hogy a gépeket elláttuk olyan szoftverrel, amelynek mindegy, hogy az adott maximális méreten belül a mindenkori nyomda milyen méretű ofszetlemezt használ. Így nemcsak a nyomdák számára lehet hasznos az új technológia, de a stúdiók is élvezhetik az általa nyújtott előnyöket, nevezetesen azt, hogy időt, költséget lehet megtakarítani vele. Ennek alapján derűsen ítélem meg a berendezések piaci fogadtatását, még akkor is, ha tekintetbe veszem, hogy Magyarországon egy új technológia bevezetéséről van szó, ami nem könynyű feladat. Ennek ellenére mégis optimista vagyok a piaci sikereket illetően, amire az is feljogosít, hogy már adtunk el a gépekből.

Az ár/teljesítmény viszonylatában optimálisan kinek ajánlható a legújabb LaserGraph modell, és mennyibe kerül?

- Gépeinket mi mindig is a kis- és középvállalkozóknak ajánlottuk, azoknak, akiknek szerényebb anyagi eszközök állnak rendelkezésre, de mégis igényes munkát akarnak kiadni a kezükből. Más megközelítésben, elsősorban reklám és grafikai stúdióknak, nyomdáknak, amelyek maguk nyomtatják ki az általuk levilágított anyagot, másodsorban levilágító centrumoknak, bár itt meg kell jegyeznem, hogy vannak gyorsabb gépek is a piacon.

A Coroll típusú gépeinket pedig elsősorban olyan stúdióknak és nyomdáknak javasoljuk, amelyek néhány ezer, de húszezernél kevesebb példányban nyomtatnak színes, vagy akár fekete/fehér anyagot. Ami az árainkat illeti, elmondanám, hogy a fejlesztési célok között kitüntetett helyen szerepelt az elérhető, viszonylag olcsó ár. Úgy gondolom, hogy ezt sikerült is tartani, mivel átlagos kiépítettségű szoftverrel az A2-es kombinált levilágító hozzávetőleges ára hét millió forint körül van, míg a B2-esé tízmillió alatt.

Az elmondottakból az következtethető ki, hogy egy viszonylag szélesebb felhasználói kört kívánnak elérni. Gyártási oldalról felkészültek-e a megrendelésekre? Arra is szeretnék választ kapni, hogy minimálisan milyen összegű invesztícióra lenne szükség?

- Valóban így van, jelentősen szeretnénk bővíteni a felhasználói kört. Lehetőségeink azonban meglehetősen korlátozottak, annak ellenére, hogy rendszereink felveszik a versenyt bármelyik külföldi gyártó termékeivel. Jelenleg évente maximum 10-12 darab gyártására vállalkozhatunk.

Sajnálatosnak tartjuk, hogy lényegileg kutatóintézeti szinten kellett és kell megoldani berendezéseink gyártóbázisának kialakítását. Adottságainkhoz és lehetőségeinkhez képest igyekeztünk felmérni a piacot és felkészülni a nagyobb megrendelésekre. A hátterünket adó ipar, természetesen némi késéssel képes a nagyobb megrendelésből eredő többlet igényeket kielégíteni.

A helyzet számunkra azonban akkor lenne ideális, ha egy kereskedelmi hálózatot tudnánk magunk köré kialakítani, amelyik termékeinkkel ott lenne minden jelentősebb nemzetközi kiállításon és megmérettetésen. Ez azonban a SZTAKI saját erejéből nem megy, ezt tudomásul kell vennünk, ehhez legalább 500 millió forint befektetésre lenne szükség.

Egy kutatóintézet, mint amilyen a SZTAKI is, reklámmarketing oldalról nem lehet kellően felkészülve. Az érdeklődő szakembereknek azért nyilván lehetőséget nyújthatnak itt a helyszínen a berendezés alaposabb megismerésére?

- A marketing és reklámlehetőségekkel nagyon szerényen tudunk élni. Hirdetni kimondottan szaklapokban hirdetünk, kiállításon rendszeresen csak a Printexpón veszünk részt. Ezt kompenzálandó, igyekszünk a szakemberekkel minél többet találkozni. Ennek érdekében intézetünkben nyílt napokon szoktuk bemutatni újdonságainkat.

A nyílt napokon elhangzottakat további fejlesztéseinknél igyekszünk figyelembe venni, egyúttal ilyenkor mi is tudatosítjuk, hogy tág határok között az egyéni igényeket is ki tudjuk elégíteni.

Az érdeklődőknek vagy a potenciális vevőknek külön bemutatókat tartunk, ahol megismerkedhetnek gépeinkkel, szoftvereinkkel, és ha igénylik, előzetesen egyeztetve, hozott anyagaikat le is világítjuk. A Coroll típusú gépeinkkel is így lesz, annál is inkább, mivel ebben az esetben Magyarországon egy új technológia bemutatásáról és bevezetéséről is szó van. ami végső soron nemcsak saját sikerünket eredményezi, hanem az ország műszaki színvonalát és sokszínűségét is szolgálja.

Gál Ottó