A megfelelés módszertana

Kovács Attila
akovacs@prim.hu

1999-12-29

Az MTA Sztaki gondozásában, az OMFB részleges támogatásával megjelent az Útmutató az európai ktf-pályázatok megvalósításához című kiadvány.

A füzet célja a figyelem felkeltése Magyarországon az Európai Unió 5. keretprogramján belüli IST (Information Society Technologies) program lehetőségeire, valamint a magyar pályázók felkészítése az európai kutatás- és technológiafejlesztési (ktf) pályázatok megvalósításának különleges kihívásaira. Az útmutató azoknak a projektmenedzsereknek készült, akik szeretnék jobban megérteni az Európai Bizottság által támogatott projekt vezetésének követelményeit. Az útmutató megismerteti a projekteknek azon sajátosságait, amelyek más, hagyományos k+f tevékenységekben nem jelentkeznek (multinacionálisak a projektek; különböző háttérrel rendelkező szervezeteket kötnek össze egy közös cél érdekében; a projektek a munka során jelentősen változhatnak; mivel részben közpénzekből támogatottak, ezért külső számonkérésnek is alá vannak vetve).

A füzet nem a projektmenedzselés általános módszertanára, hanem az Európai Bizottság által támogatott ktf-projektek különleges kihívásaira irányul. Általános módszertani útmutató arra, hogy multikulturális európai projekteket hogyan célszerű megfogalmazni és lebonyolítani. Az IST program jelenlegi felhívásának beadási határideje 2000. január 17., a következő felhívás 2000 februárjában várható. A munkaprogram tervezete megtalálható a www.sztaki.hu/idealist-east webcímen. Az útmutatóval kapcsolatos további információ a www.sztaki.hu/istok címen, vagy az MTA Sztaki telefonszámán, dr. Bíró Miklós felelős szerkesztőtől kapható.

Eredeti cikk