Magyar Hírlap Online, 2000. április 2.

Magyar részvétel Hannoverben OM-támogatással

A március 20-25. közti Hannoveri Ipari Vásár Kutatás és Technológia kiállításán több tucat magyar kiállító vett részt, közülük 13 az Oktatási Minisztérium (OM) Kutatás-fejlesztési Helyettes Államtitkárságának támogatásával. - cégek a vásáron bemutatott újdonságaikról közös sajtótájékoztatót tartottak a héten, Szabó Gábor, a tárca kutatás-fejlesztési helyettes államtitkára szervezésében. A nagy forgalmú K+F pavilonban az idén 11. alkalommal mutatkoztak be magyar vállalkozások. A kiállítás költségeit (helyfoglalás, standépítés, szóróanyagok), az OM viselte, ennek összege az idén 23-24 millió forint volt.

  • Az MTA SZTAKI Analogikai és Neurális Számítások Laboratóriuma egy új generációs, analogikai elven működő képeldolgozási technológiát mutatott be. A celluláris neurális-nemlineáris hálózatokon alapuló módszerrel másodpercenként akár ötvenezer kép is készíthető, vagyis a teljesítmény többezerszerese a ma elterjedt gépek képfeldolgozó adatainál. A laboratórium dolgozói elsősorban ezt a sebességet igénylő alkalmazásoakt kerestek Hannoverben, sikerrel: a Bosch cég például a gyújtógyertyák tesztelésénél tudja használni az új technikát.
  • A Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Alapítvány Virginia nevű automatikus képfeldolgozó rendszere PC-t használ a számítások elvégzésére. A mikroszkopikus minták morfológiai kiértékelésére képes Virginiából Magyarországon már mintegy harminc üzemel.
  • Az MTA Matematikai Kutatóintézete egy valós idejű képfeldolgozó rendszer egyik alkalmazását, egy nagy sebességű és pontosságú függönyvágó gép prototípusát mutatta be.
  • A Falcon-Vision Kft. egy nagy sebességű ipari képfeldolgozáson alapuló komplex minőség-ellenőrzési rendszerrel jelent meg Hannoverben, amelyből Magyarországon már százat használnak.
  • Az MTA Szilárdtest-fizikai és Optikai Kutatóintézete által kifejlesztett Velosizer berendezése áramló közegben elosztott részecskék sebességét és méretét határozza meg, nanométer-tizedmikron mérettartományban.
  • A BEAG egyik utódvállalkozása, a Digiton Kft. intelligens konferenciarendszert mutatott be. Az ICM 2000 a kihangosításon kívülk tolmácshálózatként is üzemel, minden egysége önmagában egy mikroszámítógép.
  • A Közép- és Kelet-európai Környezetfejlesztési Intézet műholdas járműkövető rendszere értékes, illetve veszélyes szállítmányok nyomon követésére alkalmas. A szállítóeszközre mágneszárral felhelyezett kisméretű eszköz számos információt szolgáltat a jármű mozgásáról, esetleges sérüléséről.
  • A Knorr-Bremse cég nemrég Budapsten létrehozott Kutatási és Fejlesztési Központja komplex fékrendszer-tervező programot mutatott be. A vállalat egymilliárd forintos befektetéssel hozta létre K+F központját, vállalva, hogy ott legalább öt évig minimum harminc magasan képzett mérnököt foglalkoztat. Ezért cserébe az Országos Műszaki Fejlesztési Bizottság 25 százalékos beruházási támogatást nyújtott.
  • A Kompozitor Kft. Icopreg márkanevű nagy szilárdságú, tűzálló, speciálisan előimpregnált üvegszövetét mutatta be. A Műanyagipari Kutatóintézet szakemberei által létrehozott cég munkatársai az Icopreg két fő felhasználási formáját ismertették: alkalmas kémények, csatornák bélelésére, illetve fára rásajtolva ajtók szilárddá, tűzállóvá tételére. A kft. kifejlesztette anyaggal eddig 27 ezer méter kéményt béleltek ki, az általuk preparált ajtókat pedig szállodák használják, ahol a tűzállóság és az ajtó jó megjelenése egyaránt feltétel.
  • A Rába Rt. sűrített földgázzal üzemelő, az európai környezetvédelmi előírásoknak megfelelő motorokat mutatott be. Szegeden már 25 ilyen motorral üzemelő busz járja a várost.
  • Az Édimodul Kft. speciális, nagy pontosságú fogaskerekek, fogazatok előállítására szolgáló szerszámait mutatta be. A bonyolult gyártás-előkészítés részét alkotó szoftver fejlesztésével elérték, hogy 6-8 hét alatt képesek fogazószerszámok szállítására, míg ez az idő normálisan 3-4 hónap. A termelés negyede már exportra megy, s szeretnék az export arányát növelni.
  • Az Országos Műszaki Információs Központ és Könyvtár adatbázis-szolgáltatásait (kutatási témák, kutatóintézetek, környezetvédelem), illetve CD-ROM-on kiadott angol és magyar nyelvű könyveit ismertette. Cikkadatbázisukban magyar nyelvű cikkek angol összefoglalója is elérhető.
  • A Magyar Szabadalmi Hivatal az iparjogvédelem terén kialakított adatbázisait mutatta be. Különösen fontosnak érzik a jogharmonizációval kapcsolatos adatbázist. A szellemi tulajdon védelméről szóló és a jogi információikkal a hannoveri vásár nem OM támogatásával megjelent magyar kiállítóit is segítették.

    MHO

    A cikk a Magyar Hírlap Online-ban