Csúcstartó csipcsoda

 

Szuperszámítógépekre jellemző teljesítményt, másodpercenként több billió képi műveletet mértek egyetlen analogikai vizuális mikroprocesszoron az Akadémia Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézetében. A kutatómunka eredményét tegnap értékelte sajtótájékoztatóján Roska Tamás akadémikus.

Az új típusú mikroprocesszor teljesen forradalmi számítógépes elven alapul. A digitális csipekkel ellentétben a folytonos jelekkel és logikai módszerrel operáló új processzor a tér-időbeli folyamatok analogikus leírását és programozását oldja meg. A kaliforniai szilíciumvölgy egyik élenjáró egyetemének, a világhírű Berkeleynek egyik laboratóriumában dolgozó csapattal és a spanyolországi Sevillai Egyetem szakembereivel karöltve a SZTAKI kutatói a 11 éves kutatás fontos állomásához érkeztek. Szeptember végén a csip nemzetközi zsűri elott vizsgázott.

Az amerikai, brit, svéd és dán fejlesztők, az USA Tengerészeti Kutatási Hivatalának szakértői és több menedzser jelenlétében a 4096 processzoros optikai bemenetű csip másodpercenként több billió képi műveletet végzett el. A digitális versenytárs, az 1,8 négyzetméternyi összfelülettel rendelkező, 10 ezer darab 9200as Pentium processzorból létrehozott szuperszámítógép ugyanerre a teljesítményre negyed megawattos teljesítménnyel képes, míg az új csip mindössze 1 négyzetcentiméternyi. és mintegy 1 kilowattos teljesítménnyel tudta ugyanezt.

A Roska és Leon O. Chua professzorok találmányán alapuló processzor másodpercenként akár 30 ezer képváltást is fel tud ismerni, így a kamera és a számítógép funkcióit egyesítő eszköz alkalmazási lehetőségei a haditechnikától az orvosi diagnosztikáig határtalanok.

Palugyai István

(NÉPSZABADSÁG, 1999. október 19.)