Magyar csúcsteljesítmény

Billió művelet másodpercenként

 

Szenzációs bejelentést tett Roska Tamás akadémikus és kutatócsoportja: billió műveletet mértek egyetlen csipen másodpercenként, ami megfelel egy szuperszámítógép teljesítményének: Az analogikai vizuális mikroprocesszoron egy zártkörű nemzetközi csúcstechnológiai zsűri mérte a fantasztikus teljesítményt. A csipet az MTA számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézetében, az analogikai és neurális számítógépek laboratóriumának és a sevillai mikroelektronikai intézetnek a munkatársai készítették.

Roska Tamás évekkel korábban beszámolt már azokról a kutatásokról, amelyeket a Berkeley Egyetemen végzett. Itt dolgozott L. O. Chua professzor is, aki 1988-bar áttörést hozott a számítástechníkában: felfedezte a celluláris neurális hálózatot (CNN). Roska professzor abban az időben éppen azon dolgozott, hogy miképpen lehetne a digitális és a neuroszámítógépet úgy kombin , hogy ne kelljen analóg digitális átalakítást végezni. 1992 nyarán Chua és Roska professzorok megalkották a "CNN univerzális számítógép és szuperszámítógép-csip" architektúráját. A probléma az volt, hogy amíg a számítógépeink digitális módon működnek, addig a körülöttünk lévő világ analóg jeleket ad (fény, hang, vegyi összetétel és mások). Ezért lényeges egy olyan jelfeldolgozó rendszer megalkotása, amely egyesíti a digitális és az analóg módót. Az analogikai információfeldolgozás mára az érdeklődés középpomntjában áll.
Az elért csúcseredmény alkalmazási lehetőségeinek felmérése most folyik, hiszen ez a teljesítmény több ezerszerese a ma kapható digitális mikroproceszszorokénak, és egyesíti magában a kamera és a számítógép funkciókat. Például ez a csip lehetővé teszi a szívultrahangos vizsgálati módszerével az azonnali diagnosztikát. De sikerrel alkalmazható különlegesen gyors fizikai jelenségek (atomi villanások) felfedezését vagy egy autóban a baleset pillanatában az utasok helyzetének és sebességének detektálását a légzsákok indításának szabályozására. Az új csip előtt egyenlőre beláthatatlan alkalmazási lehetőségek állnak.

 

(MAGYAR NEMZET, 1999. október 19.)