A programot az MTA SZTAKI írja

Árnyilvántartás naprakészen

 

Új színt hozhat a magyar gazdasági életbe az a július elsején induló, elsosorban internetes kereskedelmi szolgáltatás, mely ígéretei szerint országos árnyilvántartást kínál a kereskedoknek és a fogyasztóknak egyaránt.

"A rendszer sikeres működése esetén könnyűszerrel beszerezhetők lesznek a hiteles, naprakész információk a Magyarországon forgalmazott termékek árairól, gyártóiról és beszerzési helyeiről" - mondta a tegnapi sajtótájékoztatón Ferenczi Csaba ügyvezető. A Központi Árnyilvántartó Közös Vállalat a MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutató Intézetének, a SZTAKI-nak a közreműködésével olyan speciális, eddig nem létező adatbázis létrehozására vállalkozott, amelyből a WEBen, illetve égy zöld számon keresztül könnyen elérhetők a gazdaságitársaságoknak a mindennapi életben szükséges ínformációk. A cégvezetés bízik abban, hogy a nyomtatott katalógusok hirdetési áraival szemben lényegesen olcsóbb internetes szolgáltatás a hirdetői oldalról kedvező fogadtatásra talál. Optimizmusra ad okot, hogy a rendszer és a benne muködő program iránt az Európai Unióból és az Egyesült Államokból is komoly üzleti érdeklődés tapasztalható. Ferenczi Csaba elmondása szerint a Központi Árnyilvántartó Közös Vállalat idén a hazai, 2000-től viszont az uniós országok hálózatain is kíván szolgáltatni, vagyis piacot szerezni.

Az operációs rendszernek nagy teljesítményű számítógép ad otthont, amint speciális adatbáziskezeló segítségével gyorsan és hatékonyan lehet majd az ár- és adatváltozásokat rögzíteni. "Az elképzelés az, hogy a szolgáltatást igénybeevevő régek saját kód segítségével a valóságnak megfelelően módosíthatják majd a rendszerbe vitt adataikat. Ezek valódiságát a szolgáltatóval kötött szerződés garantálja, mely valótlan adatok közlése esetén korlátozhatja, sot kizárhatja a szolgáltatásból a valótlanságot közlő céget"- tudtuk meg Halmi Mátyás informatikai vezetőtől.

(sz. m. i.)