National Geographic Magyarország, 2005. március 24.

Fantasztikus időutazás Aquincumba


Egy újonnan kifejlesztett készülék segítségével régi pompájukban és teljességükben válnak virtuálisan láthatóvá az Aquincumi Múzeum ókori épületei; az úgynevezett kronoszkóppal április 15-től lehet pásztázni a több ezer éves épületek romjait – jelentette be a Budapesti Történeti Múzeum (BTM).

A múltba néző készüléket az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutató Intézet (SZTAKI) szakemberei fejlesztették ki a BTM-hez tartozó óbudai gyűjtemény számára.

A turistatávcsőhöz hasonló, 150 fokban elforgatható nézőkében a jelen romjainak helyén és irányában a számítógéppel rekonstruált ókori épületek jelennek meg - olvasható a BTM közleményében.

Mint írták, a régészek körében régen eldöntetlen vita, miképpen szabad bemutathatóvá tenni a romok alapján elképzelt épületeket, mivel egy festmény vagy egy makett elszakítja a látogatót az eredeti környezettől.

Ezt a problémát oldja meg a SZTAKI és az amerikai Silicon Graphics magyarországi képviselete által, több alvállalkozó bevonásával megalkotott kronoszkóp, amelyben - eddig sehol nem alkalmazott technika révén - háromdimenziós hatású képen jelennek meg az egykori épületek.

A fejlesztők fotorealisztikus alapossággal dolgoztak ki minden falat, oszlopot, ablakkeretet és cserepet. Valószerűbbé teszi a látványt, hogy a speciális napsütés- és árnyékmérő műszernek köszönhetően a képen ugyanolyan irányban süt a nap, mint a valóságban.

A virtuális épületek árnyékot vetnek egymásra és a környezetükre. Minden a maga helyén, nagyságában és távolságában látszik, mintha valóban felépült volna.

A kronoszkóp belsejéből folyamatosan halk zene szól, időnként felidézve az Aquincumban talált római kori víziorgona feltételezett hangját. A készülék magassága állítható, így felnőttek, gyermekek és kerekesszékben ülők is szemmagasságba állíthatják.

A múzeum vezetői régészeti szempontok alapján választották ki a két múltba néző műszer helyét.

Az egyiket a régi múzeumi főépület mellé telepítették, ahonnan jó a rálátás a valamikori nagy közfürdőre, a Macellum nevű piacra és a mellette lévő iparosházakra, a másikat a jelenlegi szabadtéri színpad közelében helyezték el, ahonnan a Collegium, a nagy lakóház és a Mythras-szentély mutatható be.

A kronoszkópok használati díját a belépőjegy tartalmazza.

Az eredeti cikk a National Geographic Online weblapján