Index, 2004. február 19.

 

Az összes magyar rádióadást archiválná a SZTAKI

Áprilistól a Magyar Rádió archívumának egy része hozzáférhető lesz az interneten, azonban nem ez az első kezdeményezés itthon, melynek során a rádióműsorok internetes archiválására tesznek kísérletet. Az MTA SZTAKI által fejlesztett és üzemeltetett szoftverrel peer-to-peer rendszerben valósulhat meg az összes magyar rádióadó műsorainak ingyenes internetes elérése.

A Magyar Rádió archívumából áprilistól ötszáz hanganyag lesz az interneten hozzáférhető az Informatikai és Hírközlési Minisztérium 130 millió forintos vissza nem térítendő támogatásából. A projekt első részeként a támogatásból az első ötszáz hanganyag digitalizálásán kívül a hozzá tartozó adatbázis kialakítása és a jogi kérdések rendezése valósul meg, adta hírül a Magyarország.hu.

Azonban nem ez az első kezdeményezés arra, hogy a rádiós műsorok archívuma elérhetővé legyen az interneten. Az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutató Intézete (MTA SZTAKI) 2003 októbere óta nyílt rádiós archívumot üzemeltet, amely rádióműsorokat, sorozatokat tárol és rendszerez, és a műsorokat bárki meg is hallgathatja az interneten.

Peer-to-peer rádiózás

A radio.sztaki.hu jelenlegi statisztikái
3 csomópont
11 rádióadó
173 műsor
3220 MB hanganyag
120 órányi hanganyag
2182 letöltés vagy meghallgatás
58 regisztrált felhasználó

A szoftver és a koncepció kidolgozása egy európai projekt keretében történt, melyben az MTA SZTAKI mint kutató-fejlesztő partner vett rész más európai cégekkel társulva. A projekt célja egyrészt a közösségi rádiók közti műsorcsere és az együttműködés megkönnyítése volt, másrészt az internet adta új lehetőségek kihasználása a rádiózás területén.

A radio.sztaki.hu a StreamOnTheFly európai hálózat tagja, amely önszervező elven épül, és peer-to-peer módon továbbítja adatait a hálózat többi tagja felé. Ily módon az egyedi archívumok egy egységesen megjelenő és kereshető elosztott digitális hangtárba szerveződnek.

Cél az összes rádióműsor archiválása

"Amíg a Magyar Rádió archiválási folyamata még csak most indul, már jelenleg is rendelkezésre állnak hasonló szolgáltatások. Az MTA SZTAKI Elosztott Rendszerek Osztálya részvételével kifejlesztett nemzetközi szoftvercsomag egy nemzetközi önszervező rádiós hálózat alapjait teremti meg, amely újfajta lehetőségeket nyújt mind a hallgatóknak, mind a szerkesztőknek. A rendszer ingyenesen kipróbálható a radio.sztaki.hu címen, amely jelenleg 120 órányi hanganyagot tartalmaz" - mondta el az Index kérdésére Déri András, az MTA SZTAKI munkatársa.

Déri, a program egyik fejlesztője elmondta, hogy céljaik között szerepel egy magyarországi műsorcserélő rendszer felépítése amelyhez kis- és nagy rádióállomások egyaránt csatlakozhatnak. "Először a vidéki, helyi rádiókat fogjuk megkörnyékezni, amelyeknél egyszerűbb és könnyebb a döntési folyamat. Ezeknek a rádióknak segítséget jelenthet, hogy könnyebben és gazdaságosabban találhatnak a profiljukba illő rádiós anyagokat. A rendszer jelenleg az ingyenes információcsere elvén alapul, azaz a rádióknak kell megegyezniük a műsorok cseréjéről, vagy ingyenesen ajánlják fel a műsorokat bárki számára. Távlati céljaink között szerepel, hogy az összes magyar rádióműsor elérhető legyen archívumunkban" - fogalmazott.

A műsorkészítőknek és a hallgatóknak is előnyös

A radio.sztaki.hu segítségével könnyebbé válna a műsorkészítők feladta is. Nem kellene a szakszerű archiválás problémájával vesződnie, hiszen ezt a rendszerben készen kapná. A műsorokhoz nemcsak hanganyagot, hanem képeket, linkeket és tetszőleges más kapcsolódó anyagot is megadhat. A műsorhoz részletes metaadatokat rendelhet (pl. dátumok, készítők, kivonat stb.), melyek nemzetközileg elfogadott szabványos formátumban lesznek hozzáférhetők. A műsorokat az archívum látogatói egyszerűen meghallgathatják az interneten. A szoftver kidolgozói szerint a hálózatban való részvétel nagyobb kitekintést és új kapcsolatokat teremthetne az európai és hazai rádiókkal.

A fejlesztők megfogalmazásában a hallgatók számára a legnagyobb előnyt az jelentené, hogy a tárolt műsorokat adásidőtől függetlenül bármikor meg lehet hallgatni. A műsorok válogatásához fejlett kereső és böngésző rendszer áll rendelkezésre, és végül a kiválasztott műsorokat tetszés szerinti sorrendben le lehet játszani.

A működő rendszer:
http://radio.sztaki.hu

Az eredeti cikk az Index oldalán:
http://index.hu/tech/net/radio0219/