Magyarország.hu, 2004. február 3.

 

Kiosztották a 35. filmszemle díjait

Antal Nimród Kontroll című filmje öt díjat kapott a 35. Magyar Filmszemlén, Janisch Attila Másnap című alkotását pedig négy díjjal jutalmazták. A szemle kedden este az eredményhirdetéssel és Jancsó Miklós "A mohácsi vész" című alkotásának vetítésével zárult.

Janisch Attila Másnap című filmje, a különdíjakat is tekintve pedig Antal Nimród Kontroll című alkotása bizonyult a legsikeresebbnek a 35. Magyar Filmszemlén: az előbbit négy, az utóbbit pedig összesen öt elismeréssel jutalmazták. A Másnap nyerte el a játékfilmes kategória fődíját, alkotói közül Medvigy Gábor operatőri elismerést kapott, míg a legjobb férfi főszereplőnek Gáspár Tibort, a legjobb női epizódszereplőnek - a művész Rózsadomb című alkotásban nyújtott alakítását is elismerve - Lázár Katit látta a zsűri.

A diákzsűri a Kontroll operatőrét jutalmazta

Antal Nimród Kontroll című filmjét az elsőfilmes rendezőnek járó Simó Sándor-díjjal jutalmazták, s fényképezéséért operatőri elismerésben részesült Pados Gyula. A metróban játszódó alkotás három különdíjat is kapott, köztük a filmszemlén jelenlévő külföldi vendégek Gene Moskowitz-díját Antal Nimródnak ítélték. Az ORTT díját is a Kontroll kapta meg, az előző és a mostani filmszemle közti időszak leglátogatottabb magyar filmje volt: tavaly február 5-től ez év február 3-ig mintegy száznyolcvanezer mozilátogatót vonzott.

Ugyancsak ez az alkotás nyerte el a Mozisok Országos Szövetsége díját mint a tavalyi év legnézettebb magyar filmje. Az alkotást 2003-ban több mint 150 ezren látták. A Kontrollért a diákzsűri Pados Gyulának operatőri elismerést adományozott.

Három díj Böszörményi Zsuzsa és Fliegauf Benedek filmjeinek

Három-három elismeréssel jutalmazták Böszörményi Zsuzsa: Mélyen őrzött titkok és Fliegauf Benedek: Dealer című alkotását, egyebek mellett e két film nyerte el megosztva a rendezői díjat. Az előbbiben nyújtott alakításért Bagaméri Eszter kapta a legjobb női főszereplőnek, míg Nagy Ervin - a Szezont is figyelembe véve - a legjobb férfi epizódszereplőnek járó elismerést. A Dealerrel Fliegauf Benedek a rendezői díj mellett a legjobb forgatókönyv díját is elnyerte, ezenfelül Arany Mikrofon-díjat kapott a film hangmérnöke, Zányi Tamás. Az alkotás mindemellett a diákzsűri különdíját is kiérdemelte.

Hajdu Szabolcs Tamara című filmjét a játékfilmes zsűri különdíjjal, a diákzsűri pedig nagyjátékfilmes fődíjjal jutalmazta. A dokumentumfilm kategória fődíját Papp Gábor Zsigmond: A birodalom iskolája című munkája kapta. E film és a Gubera című alkotás fényképezéséért Doboczi Balázsnak operatőri díjat adományoztak.

Restaurált alkotások
Az első magyar színes film, a Lúdas Matyi (1949) húszperces, digitálisan felújított részletét mutatta be a Magyar Nemzeti Filmarchívum (MNF) kedden. A filmrészletet több hónap alatt restaurálta a filmlaboratórium, a Veszprémi Egyetem és az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutató Intézete. Míg 1989-ben csak 12 magyar némafilm volt fellelhető Magyarországon, ma már 40 ilyen művet őriz az archívum kiváló technikai állapotban. Az MNF az 1945 előtti időszakból 175 hangos filmet, az azt követő korszakból pedig 292 magyar játékfilmet, 100 rövid- és dokumentumfilmet restaurált.

 

Az eredeti cikk a Magyarország.hu honlapján:
http://www.magyarorszag.hu/hirek/kultura/filmszemle20040203.html