Népszabadság, 2003. április 15., Olvasó oldala

Hibás fejlesztgetés

Mint a Halmozottan hátrányos bérszámfejtés potenciális áldozatainak egyike, az elmúlt másfél évben több tárgyaláson és levélben igyekeztem felhívni a Pénzügyminisztérium és az Államháztartási Hivatal illetékeseinek figyelmét arra, hogy ez a rendszer nem vezethető be. A nagy szoftverek fejlesztésének vannak szakmai szabályai, és ha valamit rendszerterv nélkül fejlesztgetnek, majd korrekt átadás-átvételi eljárás, folyamatos követés, karbantartás nélkül helyeznek üzembe, az nem fog működni.

A bérszámfejtés központosításának értelme nincs, a költsége országos szinten bizonyosan több milliárd forint, s a rendszer meglehetősen aggályos adatvédelmi és adatbiztonsági szemszögből is.

A programot nem kijavítani kell, hanem elfelejteni, ami lényegesen egyszerűbb. A tanulság az, hogy elő kell írni a készülő jogszabályok előzetes költség-haszon-elemzését, mert sajnos vaskos példatárat lehet összeállítani az átgondolatlan, értelmetlen, ám költséges és rengeteg felesleges adminisztrációt követelő jogszabályokról - nem utolsósorban a Pénzügyminisztérium háza táján.

Dr. Inzelt Péter
az MTA SZTAKI igazgatója

Az eredeti cikk a Népszabadság oldalain