Már nem teszik ki az ablakba!

Hozott az élet egy kirakatot, most meg elveszi

Népszabadság - 2002. július 27. - Szerző: Valaczkay Gabriella

Csákány István gyöngyképet készít a Kirakat Galériában
Csákány István gyöngyképet készít a Kirakat Galériában

Pénz nincs, villany van. Cenzúra nincs, érkezési sorrend van. Reklám sincs. Körülbelül ennyiben foglalható össze a Hattyú utca 10/C szám alatti Kirakat Galéria íratlan, házi szabályzata. Az utcára néző, üvegfalú kuckót kölcsönkapta egy vállalattól két fiatal képzőművész: Sárosi Anita és Szörényi Beatrix. Két és fél évig bárki jelentkezhetett ide alkotásaival. A kirakatnak azonban nemrég új tulajdonosa lett.

Mindenféle cenzúrától ódzkodnak a Kirakat Galéria képzőművész gazdái: Sárosi Anita és Szörényi Beatrix. Mindig elmondják a Hattyú utca nyilvánosságára áhítozóknak házi szabályaikat. Többek között azt, hogy nem szeretnek kurátort játszani. Szigorúan az érkezési - vagyis a jelentkezési - sorrend dönti el, ki mikor állíthatja itt ki műveit. A nonprofit galéria elnevezés sejteti azt is, ettől a helytől nem várhatnak túl nagy anyagi támogatást a művészek. Gyakorlatilag csak helyet és áramot kapnak, hogy a járókelők éjszaka is láthassák a munkáikat.

Talán nincs még egy ilyen liliputi kiállítóhely a fővárosban. (A kuckó utcára néző üvegablaka mindössze két méter magas és másfél méter hosszú.) Túl sokáig állt üresen - ez keltette fel a két képzőművész érdeklődését. Kinyomozták a tulajdonost. Szerencséjükre művészetet pártoló igazgatóra bukkantak, aki egy évre kölcsönadta a fiatal művészeknek a régóta nem használt ablakot. A megállapodás szerint a vállalat a villanyszámlákat is kifizeti, így a két lány egy fillér nélkül megnyithatta a galériát.

Első akciójukat névtelenül szervezték. Anonim meghívókat küldtek a legnagyobb budapesti múzeumoknak és kiállítóhelyeknek. Kíváncsiak voltak, hogyan reagálnak az efféle kezdeményezésre, ha nem tudhatják meg, kik, mekkora nevek állnak a hátterében.

Nem jött el senki.

Az első hónapokban - amikor az alapítók még csak saját munkáikat mutatták be - legfeljebb nyolcan-tízen voltak egy-egy megnyitón. Ebben talán közrejátszott az is, hogy több eseményt télvíz idején, éjszakára szerveztek. A páros ugyanis elhatározta, hajnali kettőkor nyitják legelső tárlatukat, majd négykor a következő havit, és így tovább. Egy esztendő alatt éjszakától hajnalig minden napszakban kezdődött már valamilyen akció a Hattyú utcában. Az első év végén berendezték a 13. kirakatot: az elmúlt tizenkét hónap térbeli katalógusát. Ebben az anyagban már szerepelt két külföldi vendégművész, és időközben egyre többen jelentkeztek munkáikkal a fővárosból is. Ezért a nonprofit galériások elhatározták, "befogadó kirakattá" nyilvánítják a kölcsönkapott ablakot. Ettől kezdve háromhetente változott a látvány a Hattyú utca 10/C-ben. Képzőművészeti egyetemisták, szabadúszó fotósok, külföldi vendéghallgatók és kirakatrendezők adták egymásnak a kilincset.

Az ablakmélyedésben debütált alkotók műveikkel együtt felkerülhettek a www.sztaki.hu/providers/kirakat című honlapra. Ezt szintén szívességből kapta munkahelyétől, az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézetétől Sárosi Anita. Amióta megszerkesztette a site-ot, a kiállításokkal párhuzamosan itt is megjelennek a fiatal képzőművészek installációi, fotói, performance-ai.

A nullaforintos befogadó galéria azonban augusztus 4-én bezár. A kirakathoz tartozó üzletet eladták, az új tulajdonosnak pedig egészen más elképzelései vannak a potenciális reklámfelületről. A lányok ugyan leültek vele tárgyalni, de elrettentek, amikor meghallották a feltételeket. A direktor úgy képzelte el az együttműködést, hogy odaadja Sárosi Anitáéknak a kiállítóhelyet, cserébe viszont elvárja, hogy a lányok rendelkezésére álljanak, ha egyik rendezvényéhez például festett gótikus háttérre van szüksége.

Ebből nem kért a két fiatal művész. Úgy gondolkodnak: hozott az élet egy kirakatot, most meg elveszi. Amióta tudják, hogy be kell zárniuk a helyet, mindenki azt kérdezi tőlük: hol lesz a következő?

Nem keresnek új kirakatot. Ez persze nem jelenti azt, hogy megszűnne a honlapjuk is. A site-ot internetes galériaként működtetnék tovább. Egyetlen feltételt szabnak a kiállítóknak: anyaguk nem lehet korábbi alkotásaik, tárlataik dokumentációja; kifejezetten a virtuális kirakatba szánt műveket várnak.

Az eredeti hír a Népszabadság oldalain