Kertbarát magazin, 2002. augusztus

Környezetünk - Második otthonunk

 


Ebédidőben vagy munkaidô után is kellemes az ücsörgés a teakfa padokon

A munkahelyünk a második otthonunk, szokták mondani. Szó, mi szó, dolgozó éveinkben a munkahelyünkön eltöltött órákat összeszámolva kiderül, hogy tényleg sokkal többet vagyunk ott, mint otthon. S ha már így van, egyáltalán nem lehet közömbös, hogy milyen körülmények között töltjük el napunk legnagyobb, legtevékenyebb részét.

A nálunk fejlettebb környezeti kultúrájú, mondhatnánk inkább azt is, hogy nagyobb hagyományú országokban a munkaadók felismerték azt a tényt, hogy a kellemes környezet jótékony hatású az ott dolgozók teljesítményére. Manapság is számos olyan vizsgálat készül, amelynek célja annak bizonyítása, hogy a szép környezet a munkaadónak is fontos kell, hogy legyen, hiszen annak jótéteményeinek ő a haszonélvezője, a szó szoros értelmében.

A munkavállalók mindebből azt érzik, hogy a szép környezetben kellemes a hangulat, nagyszerű a társaság és jókedvvel megy a munka. Annak pedig ugye számos előnye ismert.

 


Krómacél korláttal szegélyezett lépcsők vezetnek fölfelé és lefelé

 

A Számítástechnikai és Automatizálási Kutató Intézet Kende utcai épülete kívülről teljesen hagyományos irodaháznak látszik. Amint belépünk a kapun, villanásnyi emlékkép jut az eszünkbe az egykori lakótelepi lépcsőházról, a műkő burkolatról.

A mostani látvány: a márványlappal burkolt lépcsőket csillogó krómacél korlát keretezi, a hatalmas üvegfelületeket a beáramló meleg ellen fényvédő borítással vonták be.

Az igazgató, dr. Inzelt Péter érdeme, hogy az irodaház hangulata, berendezése kellemes, a benne dolgozóknak kedvére való. A folyosókon, a lépcsőfordulókban óriási kaspókban nagytermetű dísznövények vonják magukra a tekintetet. Életben maradásukért az igazgató utasítása szerint a hétvégén is működésben maradnak a légszabályozó berendezések.


A kert az ablakokból nézve üditő látvány

 

A hátsó udvarra néző irodákból kitekintve most különösen szép látványban lehet részünk. A tanácsterem és műhely lapos teteje korábban hatalmas nagy pléh lemez volt, meséli Balogh Viktória, az igazgató titkárnője, ma pedig tetőkert vidítja a testet, lelket. Öröm ránézni, még ha nem is lehet mindig benne tartózkodni. Rengeteg lett itt a madár, amióta kert lett a bádogtetőn, meséli Viktória, csivitelésük kellemesen egészíti ki a számítógépek zümmögését.


Egykor pléh volt ez a tetô - ma már csak a szellőzők emlékeztetnek az egykori funkcióra


Komor bérházak tövében árnyas kert szolgálja az intézmény szellemi munkásainak felüdülését

Az Intézet másik épületének előcsarnokában is szokatlanul kellemes látvány fogad: Geisbűhl Tünde domborműve díszíti a falat, emelkedett alaphangulatot teremtve minden belépőnek. Az udvart mintaszerű kertté rendezték, irigyen láthatják az udvart körülvevő komor bérházak ablakából kinéző lakók, hogy itt emberi tartózkodásra nagyszerűen alkalmas hely lett, amelyben megnyugvást nyer test és szellem.
A szellemi munka terheléseit a test terhelésével lehet ellensúlyozni, ezért Inzelt Péter korszerű testkultúra termet rendezett be alkalmazottainak. A használat ideje természetesen a munkaidőtől függ, a testmozgató gépek a legmodernebbek, a test minden izomcsoportjának edzésére alkalmasak.

Az edzőterem környezete is zöld növényektől vidám és változatos, a légszabályozó rendszer itt is működik, elviselhetővé téve a tetőtér levegőjét.

Ne csak az agy, a test is működjön, vallja az igazgató, és ennek megfelelően gondoskodik dolgozói szellemi tőkéjének újratermelése mellett testi erejük megtartásáról is.


Ne csak az agy, a test is működjön, vallja az igazgató, Inzelt Péter

 


A tetőkert az országos pályázaton harmadik díjat nyert

A szellem épülésének, a lélek megnyugvásának, a munkahelyi légkör elviselhetőségének, mi több, a jó munkahelyi légkör megteremtésének egyik lehetősége a zöld növényekkel berendezett környezet.

A SZTAKI Kende utcai irodaházának tetőkertje az Országos Zöldtető Építők Egyesületének versenyén harmadik lett. Jó hírnevet szerezve a kivitelező FitoSystem Kft-nek, a dolgozók szemében viszont Inzelt Péter igazgatónak, akinek az alkalmazottak munkahelyi közérzete legalább olyan fontos, mint, a teljesítményük. A kettő minden bizonnyal összefügg.

 

Biza Klára