Magyar Hírlap, 2002. szeptember

Szuperszámítások DataGriden: egy mindenkiért, mindenki egyért!

A web következo generációját az úgynevezett grid rendszerek alkotják majd, ahol már nemcsak az információt lehet szabadon nyilvánossá tenni, illetve elérni, hanem az információ feldolgozásához kapcsolódó tetszoleges szolgáltatások is bárki számára elérhetové válnak. Ez a megközelítés várhatóan forradalmasítani fogja az egész informatikát, és új távlatokat nyit az információ elérésében és feldolgozásában.

Számítóhálózatnak (Computational Grid) nevezik azt az internet alapú rendszert, amely lehetové teszi a csatlakozó számítógépek eroforrásainak megosztását és rajtuk tetszolegesen elérheto informatikai szolgáltatások kialakítását. Az Európai Unió DataGrid kezdeményezése és az MTA Sztaki szervezésében az IBM és a Sun közremuködésével került sor Piliscsabán az 5. EU DataGrid Projekt Konferenciára. A rendezvényen a gridek felhasználási lehetoségeit vitatták meg a szakemberek.

Az Európai DataGrid kezdeményezésére megrendezett konferencia azokat a lehetoségeket vette számba, amelyek a különálló számítógépes eroforrások önkéntes alapú egyesítésében rejlenek.

"A grid (fürt) olyan internet alapú számítóhálózat, amely lehetové teszi a csatlakozó számítógépek teljesítményének összeadását. A gridhálózatban a legkülönbözobb, egymástól akár távol lévo eszközök (az asztali PC-ktol a szerverekig) kapcsolhatók öszsze, ezáltal a szuperszámítógépeket meghaladó teljesítmény érheto el" - fejtette ki Kacsuk Péter, a Sztaki tudományos tanácsadója. A Sztaki jó példával jár elöl, hiszen azzal segíti az Országos Meteorológiai Szolgálatot, hogy az intézet személyi számítógépeire alapozott grid használatát lehetové teszi a rövid távú elorejelzések elkészítéséhez.

Az ELTE és a BME szervereinek és személyi számítógépeinek felhasználásával elindult a Magyar Szuperszámítógép Grid Projekt is, melynek célja, hogy az akadémiai és egyetemi közösség tagjai elérjék és felhasználják egymás eroforrásait. A tervek szerint a rendszer egy olyan nyílt grid lesz, melyhez megfelelo szabályok mellett bárki csatlakoztathatja saját eroforrásait, s cserébe elérheti, felhasználhatja a grid többi eroforrását. A nyílt gridet Kacsuk Péter egy szövetkezethez hasonlította, amelybe mindenki beadja a saját eroforrását, és részesül a közös elonyökbol.

Fabrizio Gagliardi, az Európai Unió DataGrid-projektjének vezetoje arról számolt be, hogy az EU három év alatt összesen közel tízmilliárd euróval támogat különbözo gridprojekteket, melyek biológiai, fizikai, csillagászati, földtani kutatásokat segítenek. Gagliardi szerint a Grid elterjedését meggyorsítja, hogy az internet ma már a mindennapok része, így a leendo felhasználók nem egy teljesen ismeretlen területtel találkoznak.

Andreas Kerstan, az IBM regionális menedzsere kifejtette, hogy komoly lehetoséget látnak a gridtechnológia üzleti felhasználásában. Egy banknak például havonta egyszer, a számlakivonatok elkészítésénél óriási számításigényre van szüksége. Ez a kapacitás azonban máskor kihasználatlan. Így felesleges a csúcsterhelésre méretezett informatikai rendszert felállítani. Amennyiben a bank csatlakozik egy gridhálózathoz, az eroforrás-igényes feladatokat el tudja rajta végezni.

Szakértok szerint a grid a létezo, de ki nem használt számítási teljesítmény felhasználásával - amelybe beletartoznak a munkavégzés után kikapcsolt irodai gépek vagy a nem teljes kihasználtsággal futó berendezések - a web következo generációját jelenti, és forradalmasítja az informatikát.

A grid és az ufók

A leghíresebb gridrendszer a világurben értelmes lények után kutató program, a SETI számítógépes háttérkapacitását adja. E rendszerhez elsosorban oktatási intézmények és magánfelhasználók gépei kapcsolódnak. Ahhoz, hogy az üzleti élet is széles körben bakapcsolódjon a gridüzletbe, a kalandvágyon kívül egyéb feltételeknek is meg kell felelni. A nagy ugrásra (például az e-kereskedelemben) akkor lehet számítani, ha a technológiát kínáló vállalatok olyan biztonsági megoldásokkal tudnak eloállni, amelyek teljesen kizárják, hogy a processzorkapacitáson kívül másfajta eroforrásokhoz is hozzáférjenek a rendszerhez kapcsolódó tagok. Mivel ma a biztonság kérdése a számítógépes hálózatok üzemeltetésénél mindenek felett áll, a gridtechnológia bajnokainak (például az IBM és a Sun Microsystems mérnökeinek) eloször is az e körben felmerülo aggályokra kell kielégíto választ adniuk.

Az eredeti cikk a Magyar Hírlap oldalain