Origo

A Bolyai-díj 2002 ünnepélyes átadása

2002.03.04. 12:29:24

Az ez évi Bolyai-díjat Roska Tamás professzor, akadémikus vehette át szombaton Mádl Ferenc államfőtől, a díjbizottság elnökétől a Budapest Kongresszusi Központban megtartott ünnepségen. A legrangosabb civil alapítású tudományos elismerés, az 50 ezer dolláros, azaz közel 14 millió forintos pénzjutalommal járó díj átadásakor Mádl Ferenc úgy fogalmazott: csak a kivételes tehetségekben van meg a felismerése az újnak, a bátorság az új melletti kiállásra és a készség arra, hogy az újat a gyakorlatban is alkalmazza.

Orbán Viktor kormányfő az ünnepségen megtartott beszédében szólt arról is, hogy Magyarország jelenleg a teljes nemzeti össztermék másfél százalékát fordítja a tudomány, a kutatás támogatására, de mint mondta, a jövőben ez 2 százalék kell, hogy legyen. A miniszterelnök rámutatott arra, hogy a XXI. század legfőbb értékei a szorgalom és a tudás lesz, s ez jelenti a legnagyobb kincset az emberek és a nemzetek számára.

Roska Tamás akadémikus, az immár második alkalommal odaítélt díj ez évi jutalmazottja az elismerés átvételét követően azt mondta: úgy tekinti ezt a kitüntető díjat, mint az interdiszciplináris kutatásnak, az információs technológiák agykutatás inspirálta új útjának és egy nemzetközi kutatásnak az elismerését, amelyben az új gondolatra épített magyar tudományos iskola sok tehetséges fiatallal meghatározó eredményeket ért és érhet el.

A világhírű magyar matematikusról, Bolyai Jánosról elnevezett, 1998-ban létrehozott, s elsőként 2000-ben átadott díj ünnepélyes átadásán részt vettek az elismerés felajánlói - Somody Imre vállalkozó és felesége, Somody Imréné, valamint Karsai Béla, a Karsai Holding Rt. elnök-vezérigazgatója és Lantos Csaba, az OTP Bank Rt. vezérigazgató-helyettese, Alexander Brody reklámszakember és író, valamint Várkonyi Attila, a Fast Venturas kockázati tőkebefektető cég elnöke. Ünnepi beszédükben mindannyian hangsúlyozták: a díj tisztelgés a tudás előtt, s biztatás az ifjúságnak, hogy minél többen forduljanak a tudás, a tudomány felé.

Amint az elhangzott, a Bolyai-díj nem kötődik meghatározott tudományterülethez, az elismerés olyan magyar állampolgárságú, illetve magyar származású személynek adományozható kétévente, aki nemzetközi mércével mérve is kimagasló eredményt ér el a tudományos kutatás, fejlesztés, utánpótlás-nevelés területén, valamint ezek eredményeinek a társadalmi-gazdasági életben való hasznosítása terén.

"A díjalapítók vallják: a XXI. század küszöbén a tudomány és tudósok nélkül nincs gazdaságilag, társadalmilag versenyképes Magyarország. Az alapítvány létrehozóinak meggyőződése, hogy értékrendjükben, társadalmi elismertségben méltó helyére kell emelnünk a tudást, a tudományt és a tudóst."

A Bolyai-díj nyerteséről döntő független bizottság elnöke a mindenkori köztársasági elnök, tagjai a magyar tudományos élet kiemelkedő, elismert személyiségei. Az ünnepségen bejelentették: az Oktatási Minisztérium ebben az évben is meghirdeti az ifjúsági Bolyai-pályázatot a középiskolásoknak és a felsőoktatásban tanulóknak. A pályázat témáját Roska Tamás professzor, az ez évi Bolyai-díjas határozza meg.

(MTI)

Az eredeti hír az Origo oldalain