Népszava, 2002. március 4.

Az értékek tisztelete kötelez

Roska Tamás kapta a Bolyai-díjat

Második alkalommal adták a legrangosabb civil alapítású tudományos díjat szombaton a Budapesti Kongresszusi Központban. A Bolyai-díj Alapítványt - amelyet kétévente adnak ki 50 ezer dollárnak megfelelô értékben - 1998-ban hozta létre dr. Somody Imre vállalkozó és felesége, Karsai Béla, a Karsai Holding Rt. elnök vezérigazgatója és Lantos Csaba, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese. 2001-ben csatlakozott az alapítványhoz Alexander Brody reklámszakember és író és Várkonyi Attila, a Fast Ventures kockázati tôkebefektetô cég elnöke. A díjat 2000-ben dr. Freund Tamás agykutató kapta. A 2002-es díjat Roska Tamás kutató vehette át.

Szabó Kinga írása a NÉPSZAVÁNAK

Ünnepélyes keretek között Mádl Ferenc köztársasági elnöktôl vehette át Roska Tamás kutató az idei Bolyai-díjat. Roska Tamás 1965-ben szerzett a Budapesti Műszaki Egyetemen kitüntetéssel diplomát. 1967-ben doktori címet, 1973-ban a Műszaki Tudomány kandidátusa majd 1982-ben műszaki doktori címet kapott. Az MTA 1993-ban levelezô, 1998-ban rendes tagjává választotta. 1970-ig a Műszeripari Kutató Intézetben dolgozott, ahol részt vett elektronikus műszerek fejlesztésében, majd aktív hálózatok szintézisével foglalkozott. 1982 óta az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutató Intézetében dolgozik. 1974-ben kapott elôször meghívást és 1989 óta rendszeresen jár Kaliforniába, a Berkley Egyetemre. Társfeltalálója az elsô programozható analógiai szuperszámítógép-elvnek, valamint a CNN bionikus szemnek. Tanít a Budapesti Műszaki Egyetem villamosmérnöki karán is.

Mádl Ferenc köztársasági elnök, a díjbizottság elnöke kiemelte, Roska Tamás a díj elnyerése szempontjainak több tekintetben is megfelelt, nemcsak nemzetközileg elismert kutatásai révén, hanem azért is, mert ritka az olyan szakember, aki felvállalja fiatal tehetséges szakemberek szakmai munkájának elôsegítését. Roska Tamás tizenkét fiatalt segített a Ph. D. fokozat eléréséhez. Jelenleg is hat fô küzd az ô segítségével ennek a fokozatnak a megszerzéséért.

Ezt azért is fontos megemlíteni, mert a díjátadó ünnepségen a közönség soraiban helyet foglaltak a tanulmányi versenyeken kimagasló teljesítményt elérô diákok - akikbôl a jövô tudósai kerülnek majd ki - és tanáraik, valamint bemutattak három fiatal tehetséges kutatót.

Az eredeti hír a Népszava oldalain