MTI

A Bolyai-díj 2002. évi kitüntetettje: Roska Tamás akadémikus

Budapest, 2002. március 2. (MTI) - A Bolyai-díjat idén Roska Tamás professzor, akadémikus vehette át szombaton Mádl Ferenc államfőtől, a díjbizottság elnökétől a Budapest Kongresszusi Központban megtartott ünnepségen.

A legrangosabb civil alapítású tudományos elismerés, az 50 ezer dolláros, közel 14 millió forintos pénzjutalommal járó díj átadásakor Mádl Ferenc úgy fogalmazott: csak a kivételes tehetségekben van meg a felismerése az újnak, a bátorság az új melletti kiállásra és a készség arra, hogy az újat a gyakorlatban is alkalmazza.

Orbán Viktor kormányfő az ünnepségen megtartott beszédében szólt arról is, hogy Magyarország jelenleg a teljes nemzeti össztermék másfél százalékát fordítja a tudomány, a kutatás támogatására, de mint mondta: a jövőben ez 2 százalék kell hogy legyen.

Roska Tamás akadémikus, az immár második alkalommal odaítélt díj ez évi jutalmazottja az elismerés átvételét követően azt mondta: úgy tekinti ezt a kitüntető díjat, mint az interdiszciplináris kutatásnak az információs technológiák agykutatás inspirálta új útjának és egy nemzetközi kutatásnak az elismerését, amelyben az új gondolatra épített magyar tudományos iskola sok tehetséges fiatallal, meghatározó eredményeket ért és érhet el. +++

A hír az MTI oldalain