Magyar Nemzet, 2002. március 4., 1. oldal

Civil tisztelgés a tudás előtt

Roska Tamás akadémikus a Bolyai-díj második kitüntetettje

Roska Tamás akadémikus, a Magyar Tudományos Akadémia Számítástechnikai és Automatizálási Kutató Intézetének kutató professzora, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai Karának dékánja vette át Mádl Ferenc köztársasági elnöktől a tudományos élet legrangosabb civil elismerésének számító Bolyai-díjat.

Hanczár János

Az államfő szerint csak a kivételes tehetségekben van meg az a képesség, hogy felismerjék az újat
Fotó: Burger Zsolt

Mádl Ferenc a díjbizottság elnökeként szombaton, a Budapest Kongresszusi Központban rendezett ünnepségen rámutatott: csak a kivételes tehetségekben van meg az a képesség, hogy felismerjék az újat, a bátorság, hogy kiálljanak az új mellett és a készség, hogy ezt képesek legyenek a gyakorlatba átvezetni.
"A semmiből egy új világot teremtettem" - idézte Bolyai János saját életművéről szóló gondolatát Orbán Viktor miniszterelnök nemcsak a mai kutatóknak, hanem mindannyiunknak szóló, máig érvényes üzenetként. A kormányfő köszöntőjében kiemelte: Magyarország most a teljes nemzeti össztermék másfél százalékát fordítja a tudomány, a kutatás támogatására, de versenyképességünk megtartása érdekében ezt a jövőben legalább két százalékra kell emelnünk.
Az 1998-ban létrehozott Bolyai-díj Alapítvány képviselői - Somody Imre vállakozó és felesége, Karsai Béla, Lantos Csaba és Várkonyi Attila üzletemberek, valamint Alexander Brody író - a tudás előtti tisztelgés fontosságára hívták fel a figyelmet. Mint mondták, a díjjal szeretnék felkelteni a fiatalok érdeklődését a tudományos kutatás iránt. A kétévenként adható, csaknem 14 millió forint pénzjutalommal járó elismerést első alkalommal Freund Tamás agykutató vehette át 2000-ben.

Az eredeti hír a Magyar Nemzet oldalain