Magyar Hírlap, 2002. március 4.

Roska Tamásé az idei Bolyai-díj

Roska Tamás akadémikus kapta a 2002. évi Bolyai-díjat. Az ötvenezer dolláros jutalommal járó, minden páros évben kiosztott kitüntetést öt magánember alapította nemzetközi szintű tudományos teljesítmények elismerésére.

A díjat első ízben két évvel ezelőtt Freund Tamás agykutató kapta a bizottság titkos jelölése és döntése után. A 14 fős díjkiosztó bizottság élén a mindenkori köztársasági elnök áll. Mádl Ferenc államfő így bizottsági elnöki minőségében adta át a Bolyai-díjat Roska professzornak szombaton a Budapest Kongresszusi Központban. Az ünnepségen beszédet mondott Orbán Viktor kormányfő is, jelezve: növelni kell a tudományra fordított összeget.

Roska Tamás köszönőbeszédében kiemelte: úgy tekinti a díjat, mint az interdiszciplináris kutatásnak - az információs technológiák agykutatás inspirálta új útjának - és egy nemzetközi kutatásnak az elismerését.

Roska Tamás akadémikus az MTA SZTAKI kutatójaként az analogikai celluláris elvre épülő számítógépek és a "bionikus szem" kifejlesztésén dolgozik munkatársaival. A professzor 2000-ben elnyerte a Pro Renovanda Alapítvány fődíját.

A Bolyai-díjat Somody Imre vállalkozó, Alexander Bródy reklámszakember, író, Várkonyi Attila, a Fast Ventures kockázati tőkebefektető cég elnöke, Lantos Csaba, az OTP Bank Rt. vezérigazgató-helyettese és Karsai Béla, a Karsai Holding Rt. elnök-vezérigazgatója alapította.

MHO

Az eredeti hír a Magyar Hírlap oldalain