Metro, 2002. március 4.

Akadémikus kapta a Bolyai-díjat

TUDOMÁNY Roska Tamás matematikus az elismerést az információtechnológia területén végzett kutatásaiért nyerte el. A díjat Mádl Ferenc államfő adta át.
A Bolyai-díj nem kötődik meghatározott tudományos területhez, a kitüntetést nemzetközileg is kimagasló eredményt elért személyek kapják.


Halló...Roska Tamás

A szombaton elnyert Bolyai-díjról és az információtechnológiai kutatásokról

- Mit jelent az ön számára a Bolyai-díj?
- Rendkívüli megtiszteltetés, de ennél tovább mutat. A díj nemcsak az én munkám, hanem egy új gondolatra épített, nagy nemzetközi együttmuködéssel, sok munkatárssal kidolgozott új kutatási irányvonal sikerét mutatja.
- Mi ez az irányvonal?
- A mai világ két csúcstudománya az információs és biotechnológia. Hámori József neurobiológus professzorral már több mint tíz éve dolgozunk együtt, izgalmas élmény egy másik tudományterülettel együttmuködni. A Berkleyn L. O. Chua és F. S. Werblin professzorral végzünk közös kutatást. Az első kísérleti eredmények négy évvel ezelőtt születtek meg a Berkley egyetemen, a sevillai egyetemen és a SZTAKI laboratóriumában.
- A gyakorlatban hol hasznosíthatók az eredmények?
- Az orvostudományban példul. A tér és időbeli érzékelést összekötjük a processzálással. Például egy kamerában úgy állítjuk be az érzékelőket, hogy az előtte levő képtől függően érzékeli a képelemet, "tudja, mit lát". Az analogikai celluláris számítógép muködési elve az idegrendszer, a retina és látórendszer muködését utánozza. Ebben a számítógép térben és időben végzett elemi utasítások alapján dolgozik. Megjelennek az agy által távvezérelt szerkezetek is.

Rusznák Gábor

Az eredeti hír a Metro oldalain