Index

Neurális hálózatok kutatója kapja a Bolyai-díjat

Roska Tamásnak ítélték a legrangosabb civil tudományos díjat

MTI
2002. március 1., péntek 16:57

Roska Tamás professzor, akadémikus veheti át az immár második alkalommal odaítélt legrangosabb civil alapítású tudományos elismerést, a Bolyai-díjat Mádl Ferenc köztársasági elnöktől szombaton, a Budapest Kongresszusi Központban tartandó ünnepségen.

Az 50 ezer dolláros - közel 14 millió forintos - pénzjutalommal járó díj ünnepélyes átadásán beszédet mond Orbán Viktor miniszterelnök. A Bolyai-díj nem kötött tudományterülethez, az elismerés olyan magyar állampolgárságú, illetve magyar származású személynek adományozható kétévente, aki nemzetközi mércével mérve is kimagasló eredményt ér el a tudományos kutatás, fejlesztés, utánpótlás-nevelés területén, valamint ezek eredményeinek a társadalmi-gazdasági életben való hasznosítása terén.

Neurális hálózatok kutatója

Roska Tamás
Roska Tamás 1993-tól a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja, 1998-ban rendes tagja lett. Kutatási területe a számítástudomány, a neurális hálózatok, az analogikai érzékelő számítógépek. Munkásságáért Gábor Dénes-díjjal, Szent-Györgyi Albert-díjjal, Széchenyi-díjjal, a Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány fődíjával tüntették ki. Roska Tamást számos hazai és külföldi tudományos testület választotta tagjai sorába. 1999-től a kormány tudományos tanácsadó testületének tagja.

Ötvenezer dolláros elismerés

A Bolyai-díj alapítványt 1998 májusában hozta létre Somody Imre vállalkozó és felesége, Somody Imréné, valamint Karsai Béla, a Karsai Holding Rt. elnök-vezérigazgatója és Lantos Csaba, az OTP Bank Rt. vezérigazgató-helyettese. Három évvel később csatlakozott az alapítványhoz Alexander Brody reklámszakember és író, valamint Várkonyi Attila, a Fast Venturas kockázati tőkebefektető cég elnöke.

Az alapítók által létrehozott díjalap célja, hogy kétévente 50 ezer dollárnak - közel 14 millió forintnak - megfelelő összeggel elismerjenek egy, a tudomány területén kiemelkedő eredményt elérő személyt. A Bolyai-díj nyerteséről egy független bizottság dönt, amelynek vezetője a mindenkori köztársasági elnök, tagjai a magyar tudományos élet kiemelkedő, elismert személyiségei.

Versenyképes Magyarországot akarnak

"A díjalapítók vallják: a XXI. század küszöbén a tudomány és tudósok nélkül nincs gazdaságilag, társadalmilag versenyképes Magyarország. Az alapítvány létrehozóinak meggyőződése, hogy érték- rendjükben, társadalmi elismertségben méltó helyére kell emelnünk a tudást, a tudományt és a tudóst." - olvasható a szervezők MTI-hez korábban eljutatott alapítványi közleményében.

A kitüntetést első alkalommal 2000. április 2-án Freund Tamás agykutató vette át a Bolyai-díj 2000 bizottság elnökétől, Göncz Árpád államfőtől. A mostani ünnepségre meghívást kaptak a magyar közélet, gazdasági élet ismert személyiségei, a kormány, a parlament, az MTA tagjai, az egyetemek rektorai, a felsőfokú oktatási, kutatási intézmények, tudományos műhelyek vezetői. A közönség soraiban helyet foglalnak a tanulmányi versenyeken kimagasló eredményt elérő hazai és határon túli középiskolás diákok, az őket felkészítő tanárok.

Kicsoda Roska Tamás?
A Ki Kicsoda 2002 című kiadvány adatai szerint Roska Tamás villamosmérnök, 1940. szeptember 2-án született Budapesten. Tanulmányait a Budapesti Műszaki Egyetem Villamosmérnöki Karán végezte 1959-től 1964-ig. 1964-től 1970-ig a Műszeripari Kutató Intézet tudományos munkatársa volt, onnan a TÁKI-hoz került, tudományos főosztályvezető, tudományos tanácsadó lett. 1982-től az MTA SZTAKI tudományos tanácsadójaként dolgozott.

1991-től a duális és neurális számító rendszerek kutató-laboratóriumának vezetője, kutató professzora. 1989-től a berkeley-i Kaliforniai Egyetem vendégkutatója. Roska Tamás 1990-től 1997-ig a Veszprémi Egyetem Mérnöki Karának automatizálási és informatikai tanszékének egyetemi tanára volt, műszaki informatikai alapító szakvezető. 1997-ben lett a Budapesti Műszaki Egyetem egyetemi tanára. 1998-ban a Pázmány Péter Katolikus Egyetem professzora, dékánja.


Az eredeti hír az Index oldalain