Magyar Hírlap, 2001. december 14.

Reaktorvédelem - menet közben

Az idei Gábor Dénes-díj egyik kitüntetettje, Hetzmann Albert mérnök, akinek vezényletével a korábbinál megbízhatóbb reaktorvédelmi rendszert fejlesztettek ki és állítottak üzembe Pakson.

Csaknem tízéves előkészítés után 1999-ben helyezték üzembe az első reaktoregység védelmi rendszerét, jövőre pedig már mind a négy blokk teljesen digitális irányítástechnikával fog működni.
Egy ilyen átállást nem szabad úgy elképzelni, hogy kiveszik a régi technológiát és berakják helyébe az újat. Ahogyan nincs két egyforma ember, az atomerőművek is sajátos, egyedi tulajdonságokat mutató "egyéniségek". Ezért meghatározó a paksi mérnökök, fizikusok - és vezetőjük - tudása.
Bravúros volt az átállás: a három reaktoregységen úgy cserélték le a teljes biztonsági irányítástechnikát, hogy az előírt főjavítások 60 napos időtartamát egyetlen alkalommal sem kellett meghosszabbítani. Nem csekély eredmény ez, hiszen a legkisebb termeléskiesés is sok millióba kerül.
Említettük, az új irányítástechnika digitális működésű, azaz egyesíti a számítógépesítés minden előnyét. Jelentős újításnak számít ez a köztudottan konzervatív szemléletűn nukleáris iparban. Igaz, ez esetben a "konzervatív" jelző egyáltalán nem elmarasztaló. A nagy biztonságra törekvő, veszélyes üzemű rendszerek ugyanis - a légi közlekedéstől a vegyiparig - általában nehezen mozdulnak új megoldások irányá-ba; csak igen alapos, megfontolt, sokszorosan ellenőrzött és hitelesített újításokat hajlandók el- és befogadni. Most sem egyedül, hanem hazai egyetemeket, kutatóintézeteket bevonva döntöttek a fejlesztésről. Sőt, a Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet, a Sztaki kutatói Bokor József akadémikus vezetésével nem csak az előkészítésben vettek részt, hanem maguk is új megoldásokkal járultak a fejlesztésekhez.
"A paksi reaktorvédelmi rendszerek rekonstrukciója egyrészt kiemelkedően összetett szakmai kihívásokat foglal magában, másrészt az utóbbi évek legnagyobb hazai folyamatirányítási feladatnak mondható" - jelentette ki Hetthéssy Jenő, a Budapesti Műszaki Egyetem docense, aki szintén közreműködött e nagyszabású munkában. "Ilyen mértékű rendszertechnikai átalakításra üzemelő atomerőműblokkon nem ismerek példát" - tette hozzá. Ez az átalakítás elősegíti az erőmű tervezett élettartam-hosszabbítását is, ami igen jelentős összeget takarít meg a költségvetésnek.
Egy ilyen méretű feladatot csakis csapatmunkában lehet sikeresen megoldani. Nagy érdemeket szerzett Túri Tamás projektvezető és az egész szakembergárda, így "osztoznak" Hetzmann Albert Gábor Dénes-díjában; hiszen "éles" helyzetben végigvitt műszaki átállást hajtottak végre.

A kitüntetett

Hetzmann Albert 1948-ban született Száron. Mérnöki diplomáit a Lipcsei Műszaki Főiskolán és a Budapesti Műszaki Egyetem villamosmérnöki karán szerezte. 1979-ben kapcsolódott be a Paksi Atomerőmű üzembe helyezési és üzemeltetési munkáiba. Az irányítástechnika területén jelentős korszerűsítési feladatok kezdeményezője, s a megvalósítás irányítója. Hazai és nemzetközi szaksajtóban megjelent publikációk szerzője, társszerzője. Az általa vezetett Reaktorvédelmi Rekonstrukciós Projekt 1999-ben az Innovációs Nagydíj pályázatán különdíjban részesült.

Szentgyörgyi Zsuzsa

A cikk a Magyar Hírlap archívumában