Számítástechnika, 2001. nov. 6.

SZTAKI: munkaállomások

Az MTA Sztaki egyik laboratóriumának több tucat munkaállomása - egy-két kivételtől eltekintve - Dell gyártmányú - tájékoztat Lovas Róbert tudományos munkatárs.

A számítógépeket tavaly januárban szerezték be, mégpedig nem irodai alkalmazások futtatására: egyrészt oktatásra használják őket, a másik cél pedig az volt, hogy a gépeket egy nagy sebeségű hely hálózattal egymáshoz kapcsolva egy kisebbfajta szuperszámítógép is rendelkezésre álljon a nagyobb számítási teljesítményt igénylő feladatok elvégzésére. "Ez a megoldás az utóbbi időben egyre inkább terjed, mert viszonylag olcsó darabokból lehet nagy teljesítményű rendszert összerakni" - mondja Lovas Róbert.

A számítógépek kiválasztásánál az egyik legfontosabb szempont a teljesítmény volt. Ebben nemigen kötöttek kompromisszumot: mindegyik gépet két darab Pentium III processzorral, 128 megabájt ECC memóriával és - az állományok minél gyorsabb elérése érdekében - 9 gigabájtos, 7200-as fordulatszámú UltraWide SCSI-2 merevlemezzel szerelték fel. Az egy darab PC-s szerver kicsivel erősebb: abban 2 darab 18 gigabájtos, tízezres fordulatszámú merevlemez van.

Ilyen specifikációval természetesen más gyártó gépeit is be lehetett volna szerezni: Lovas Róbert elmondása szerint a választás azért esett a Dellre, mert a hasonló konfigurációjú gépeket mintegy 5-10 százalékkal olcsóbban kínálta, mint vetélytársai, ez pedig egy 25 millió forintos beruházásnál már nem kis megtakarítás. A Humansoft garanciát vállalt a megbízhatóságra: ugyanakkor az elmúlt több mint másfél évben semmilyen probléma nem volt a gépekkel.