Magyar Hírlap, 2001. április 30.

E-kormányzás, e-demokrácia Magyarországon

Az információs társadalom felépítésében, a kormányzati portálok megteremtésében a nemzetközi tapasztalatok szerint a főszerep a szorgalmas bürokratáké, ami várhatóan nálunk sem lesz másként - hangzott el egy, az e-kormányzás hazai lehetőségeit mérlegelő hét végi konferencián, amelyet az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutató Intézetének (SZTAKI) keretén belül működő elektronikus kormányzat kutatócsoport szervezett.

Az e-kormányzást definiálni próbáló Sükösd Miklós szociológus szerint e fogalom a kormányzati funkciók gyakorlásához használt elektronikus - internetes - eljárások összességét jelenti. Beleértve a dokumentumok hozzáférhetővé tételét, a döntéshozatali folyamatok átláthatóságát, a papírmentes ügyintézést, a kormányzati PR-kommunikációt, illetve az interaktivitás kihasználását. Ez utóbbi akár internetes szavazásokat, közvélemény-kutatásokat, vitákat is jelenthet. Sükösd figyelmeztetett, hogy az elektronikus kormányzás nem a demokratikus rendszerek kizárólagos privilégiuma, ezt akár a legdurvább diktatúrák is alkalmazhatják.
Kaposi Ildikó, a Közép-Európa Egyetem doktorandusza előadásában olyan monopolhelyzetben lévő szolgáltatóként írta le az államot és az önkormányzatokat, amelyeknek csak a választott tisztségviselői vannak legalább négyévente versenyre kényszerítve. Ők viszont közvetlenül érdekeltek lehetnek abban, hogy az új eszközök használatával hatékonyabbá, sikeresebbé váljanak az általuk képviselt hivatalok.
Csetényi Artúr, a Budapesti Közgazdasági Egyetem oktatója előadásában azt vizsgálta, mennyire alkalmazhatók az e-business területén már kimunkált eljárások az elektronikus kormányzásban.
Kovács László, a SZTAKI osztályvezetője egy olyan, általuk kifejlesztett szavazási szoftvert mutatott be, amelyet már a világ több pontján sikerrel alkalmaztak. Legutóbb Ausztrália Victoria államában ennek segítségével döntötték el a polgárok, hogy milyen szlogen kerüljön a helyi rendszámtáblákra.
László János, a Magyar Hírlap újságírója a megrendelői oldalról vizsgálta, mit is várhatnak el a polgárok a majdani kormányzati és önkormányzati portáloktól. Majd ismertette egy nemrégiben alakult kutatócsoport, az E-demokrácia Műhely programját, amely elsőként arra vállalkozott, hogy felméri Pest megyében az informatikai eszközök felhasználásának helyzetét és lehetőségeit.
Dessewffy Tibor politológus vitatta, hogy az internetre szélesebb körű közéleti célú felhasználást lehetne alapozni. Véleménye szerint az internetes eléréssel rendelkező potenciális felhasználók jó része sincs még felkészülve az e-kormányzás előnyeinek kihasználására.
Z. Karvalics László, az Információs Társadalom és Trendkutató Központ igazgatója szerint az e-kormányzás tényleges megvalósításában a szorgalmas bürokratáké a főszerep. Amint azt Szingapúrban és Tajvanon tapasztalta, csak ők vihetik sikerre a megálmodott információs stratégiákat. Figyelmeztetett, hogy az információs társadalom építésében Szlovénia és Észtország is jóval előttünk jár.

Szarvas Zsolt

A cikk a Magyar Hírlap archívumában